Γυρίσαμε πίσω σ’ εποχές χούντας και στην παιδεία – μητσο τάκι θα φύγεις νύχτα …

Χανιά: Καταγγέλλουν λογοκρισία σε φοιτήτρια για ανάρτησή της.

Την λογοκρισία σε κείμενο φοιτήτριας αλλά και την διαγραφή της από ομάδα στο facebook που ανήκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καταγγέλλουν φοιτήτριες του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία των φοιτητριών, η συγκεκριμένη φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, ανήρτησε κείμενο σε ομάδα της σχολής της μέσω του οποίου αναφερόταν στην είδηση για τα προσωπικά δεδομένα 1.500.000 φυσικών προσώπων, χρηστ(ρι)ών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Cisco, τα οποία παραχωρήθηκαν στην εταιρία η οποία διενεργεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταγγελία, η δημοσίευσή της αρχικά διαγράφτηκε και αφού επανήλθε με νέο κείμενό της για την λογοκρισία που υπέστη, η ανάρτησή της διαγράφηκε εκ νέου, ενώ διαγράφηκε και η ίδια από την ομάδα η οποία χρησιμοποιείται για τους φοιτητές του τμήματος.
Όπως αναφέρουν οι συμφοιτήτριές της που καταγγέλλουν το περιστατικό, «σε μία περίοδο ακραίου παραλογισμού, όπου οι προσωπικές μας ελευθερίες αναστέλλονται η μία μετά την άλλη, το κράτος χρησιμοποιεί την πανδημία για να καλύψει εγκλήματα και να ασκήσει ολοκληρωτικό έλεγχο στα σώματά μας, σε μία χώρα όπου η ελευθερία λόγου μάλλον είναι μια κοπέλα με παράξενο όνομα, όπου η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων έχει πληγεί βαθύτατα και αντί για οικονομική ενίσχυση στις σχολές έχουμε αστυνομική ενίσχυση, ήρθε η διαγραφή της φοιτήτριας να μας θυμίσει ότι η πολυφωνία και η κριτική σκέψη τιμωρούνται, ακόμα και ανάμεσα σε νέες φοιτήτριες, μέλλουσες εκπαιδευτικούς».

Αναλυτικά η καταγγελία φοιτητριών Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου:

«Στις 22.03 κυκλοφόρησε η είδηση-σκάνδαλο για τα προσωπικά δεδομένα 1.500.000 φυσικών προσώπων, χρηστ(ρι)ών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Cisco, που διενεργεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα, με την κυβέρνηση ως συμβαλλόμενο μέρος να έχει παραχωρήσει τα προσωπικά μαςδεδομένα στην εν λόγω εταιρία. Μία συμφοιτήριά μας από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, σκέφτηκε να δημοσιεύσει στην ομάδα της σχολής της στο facebook ένα άρθρο, που αναφερόταν σε αυτό το γεγονός, προς ενημέρωση των συμφοιτητ(ρι)ών της, μιας και σε κάποια μαθήματα αρκετ@ φοιτητ@ έχουν χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η δημοσίευσή της διαγράφτηκε.

Έπειτα, έγραψε ένα μικρό κείμενο στο οποίο έκανε ορατή την λογοκρισία που υπέστη, καθώς και τον προβληματισμό της σχετικά με την ενέργεια των διαχειριστριών της ομάδας. Σχολίασε επίσης την ουδέτερη στάση αρκετών συμφοιτητ(ρι)ών του τμήματος ΠΤΠΕ Κρήτης, αναφορικά με τα εκάστοτε κοινωνικό- πολιτικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει τη χώρα στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τη διατήρηση της ουδετερότητάς τους ακόμα και σε όσα πλήττουν τη χώρα τον τελευταίο χρόνο. Η ανάρτησή της αυτή διαγράφτηκε επίσης, με αποκορύφωμα τη διαγραφή της ίδιας από την ομάδα.

Σε μία περίοδο ακραίου παραλογισμού, όπου οι προσωπικές μας ελευθερίες αναστέλλονται η μία μετά την άλλη, το κράτος χρησιμοποιεί την πανδημία για να καλύψει εγκλήματα και να ασκήσει ολοκληρωτικό έλεγχο στα σώματά μας, σε μία χώρα όπου η ελευθερία λόγου μάλλον είναι μια κοπέλα με παράξενο όνομα, όπου η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων έχει πληγεί βαθύτατα και αντί για οικονομική ενίσχυση στις σχολές έχουμε αστυνομική ενίσχυση, ήρθε η διαγραφή της φοιτήτριας να μας θυμίσει ότι η πολυφωνία και η κριτική σκέψη τιμωρούνται,
ακόμα και ανάμεσα σε νέες φοιτήτριες, μέλλουσες εκπαιδευτικούς.

Τέτοιες φασιστικές τακτικές δεν χωράνε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στα διαδικτυακά εργαλεία μέσω των οποίων εκφραζόμαστε, στις εκπαιδευτικές πρακτικές που οραματιζόμαστε για τα παιδιά μας και στο μέλλον μας! Γι αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!

Απαιτούμε:

  • Την απομάκρυνση της διαχειρίστριας που διέγραψε τη συμφοιτήτριά μας από την ομάδα
  • Την άμεση επαναποδοχή της διαγραμμένης φοιτήτριας στην ομάδα της σχολής στο fb
  • Τη διαχείριση της ομάδας από ανεξάρτητα, μη παραταξιακά άτομα
  • Τη διατήρηση της πολυφωνίας και του ετερόκλητου χαρακτήρα της κοινότητάς μας

Καμία ανοχή στον φασισμό. Δεν φιμωνόμαστε.

Φοιτήτριες του ΠΤΠΕ Κρήτης

23.03.2021».

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s