Ανοίγει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, στις 14.00, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις διορθωτικές δηλώσεις επιφανειών ακινήτων, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες έχουν μια «χρυσή ευκαιρία» να απαλλαγούν από αξιώσεις δημοτικών τελών και φόρων. Η πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη και μπορεί να δεχτεί επισκέπτες στη διεύθυνση: tetragonika.govapp.gr. Οπως έγινε γνωστό κατά την σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας στο υπουργείο Εσωτερικών, banner της πλατφόρμας -από τα οποία θα μπορούν κατευθύνονται οι πολίτες- θα υπάρξουν και στις ιστοσελίδες:

 • του υπουργείου Εσωτερικών: ypes.gr
 • του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής: mindigital.gr
 • της ΚΕΔΕ: kedke.gr
 • της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων: gsis.gr
 • καθώς και στις ιστοσελίδες των Δήμων της χώρας

Οι δύο ημέρες περιθώριο, μέχρι την λειτουργία της πλατφόρμας την Πέμπτη, ουσιαστικά δίνονται όπως εξηγήθηκε στην σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας, για την καλύτερη προετοιμασία των Δήμων.

Βήμα-βήμα οι δηλώσεις

Με τις δηλώσεις τους οι πολίτες μπορούν να διαγράφουν βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.

Η διαδικασία περιγράφεται ως απλή. Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να αναρτήσουν κανένα (σκαναρισμένο ή φωτογραφημένο) πιστοποιητικό και μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ουσιαστικά με το… ποντίκι του υπολογιστή τους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν έχουν συνοπτικά ως εξής:

 • 1. Ο ιδιοκτήτης-επισκέπτης της ιστοσελίδας θα επιλέγει στην εφαρμογή την επιλογή «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων» και θα εισέρχεται στο σύστημα μέσω κωδικών taxisnet.
 • 2. Στην οθόνη του θα εμφανιστεί μια λίστα για όσα ακίνητα έχει στην κατοχή του. Τα τετραγωνικά μέτρα για κάθε ακίνητο θα εμφανιστούν όπως είναι καταχωρημένα στο Ε9.
 • 3. Ο ιδιοκτήτης θα επιλέγει το ακίνητο για το οποίο θέλει να υποβάλλει διορθωτική δήλωση. Η πλατφόρμα αυτόματα θα του εμφανίζει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά.
 • 4. Ο ιδιοκτήτης είτε θα διορθώνει «προς τα πάνω» τη διαφορά, είτε θα αποδέχεται τα τετραγωνικά που εμφανίζονται, εφόσον συμπίπτουν. Πατάει «ΟΚ» και… τέλος!

Πριν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν αν η δήλωσή τους αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Χρήσιμο είναι να δώσουν προσοχή στα εξής σημεία:

Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει ένας ιδιοκτήτης στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

Εάν κάποιος επιθυμεί να προσθέσει ακίνητο χωρίς αριθμό παροχής στην δήλωσή του, πατάει το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Αναλυτικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα ΕΔΩ

Play Video

Play Video

Οι προθεσμίες

Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά περιθώριο ενός μήνα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων τους. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 31 Μαρτίου 2020.

Αντιθέτως, όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31η Μαρτίου, έχουν περιθώριο να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις μέχρι 30 Ιουνίου 2020 στην πλατφόρμα.

Να σημειωθεί ότι υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την σημερινή παρουσίαση, ουσιαστικά έκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση: «είναι επαρκής ο χρόνος μέχρι τις 31 Μαρτίου», είπε κατηγορηματικά.

Βεβαίως, υπάρχει και ο… κλασικός τρόπος για όσους θέλουν να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, με επίσκεψη στα γκισέ του δήμου του, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πότε θα έρθει ο… λογαριασμός

Αφού επεξεργαστούν τις υποβληθείσες αιτήσεις, οι δήμοι θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για οφειλόμενα ποσά από δημοτικά τέλη. Οσοι ιδιοκτήτες αμελήσουν την προθεσμία θα έρθουν εκ νέου αντιμέτωποι με πρόστιμα και αναδρομικές οφειλές στους δήμους. Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη δηλώσει τα «αδήλωτα»; Η διάταξη αποσαφηνίζει: «ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν αναζητούνται».

Με βάση αυτές τις δηλώσεις που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες θα υπολογίζονται από 1ης Ιανουαρίου 2020 και εφεξής τα δημοτικά τέλη. Εκτιμάται ότι ο πρώτος λογαριασμός στον οποίο θα δουν οι καταναλωτές τα ποσά που οφείλουν στον πάροχο ρεύματος, με βάση τα «διορθωμένα» τετραγωνικά, θα είναι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Η πλατφόρμα

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η πλατφόρμα έχει περάσει από «κρας τεστ» και «αντέχει» ακόμη και εάν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέλθουν ταυτόχρονα. Υπολογίζονται σε 7,5 εκατομμύρια οι αριθμοί παροχής ρεύματος στην χώρα. Οπως εκτιμά η ΚΕΔΕ, παραπάνω από τους μισούς κατόχους των αριθμών, θα επισκεφθούν την πλατφόρμα έστω για να τσεκάρουν τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα.

Μη ηλεκτροδοτούμενα

Στην ίδια πλατφόρμα οι πολίτες μπορούν να κάνουν και δηλώσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με την είσοδό τους στην πλατφόρμα, απλώς πρέπει στην αρχή να κάνουν «κλικ» στην επιλογή που υπάρχει για τα μη ηλεκτροδοτούμενα. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2020.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτή την φορά αξιοποιηθεί η ευκαιρία από πλευράς ιδιοκτητών και σε τι βαθμό; Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι ειδικά στην περιφερειακή Ελλάδα δεν είναι γνωστή στους ιδιοκτήτες η υποχρέωσή τους να δηλώσουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θέτει μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της προωθούμενης ρύθμισης: την άμεση αποστολή ενημερωτικών e-mails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων-κατόχους ΑΦΜ της χώρας για τη ρύθμιση και για τη νέα πλατφόρμα δηλώσεων.

4 σκέψεις σχετικά με το “Ανοίγει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

 1. Παύουν οι διώξεις για μη εμπρόθεσμη βεβαίωση οφειλών
  =================================================

  Αμνηστία προσφέρει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος στην Βουλή με τίτλο “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις” σε όσους παρέλειψαν τις βεβαιώσεις οφειλών προς τους δήμους.
  Συγκεκριμένα με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 αναφέρεται ότι:
  «Στο άρθρο 112 του νόμου 4611/2019 Α’ 73 προστίθεται παράγραφος έξι ως εξής «6. Τα αρμόδια για την βεβαίωση και είσπραξη όργανα των ΟΤΑ δεν επέχουν ποινικής πειθαρχικής η άλλης ευθύνης για τις οφειλές που ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού. Ασκηθείσες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος αιρετών και υπαλλήλων των δήμων που αφορούν αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα αποκλειστικά σχετιζόμενα με την μη έγκαιρη και εμπρόθεσμη βεβαίωση των οφειλών οι οποίες υπήχθησαν σε ρύθμιση για εξόφληση η εξοφλήθηκαν εφάπαξ, παύουν οριστικά. Εφόσον κατά τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχει ασκηθεί ποινική η πειθαρχική δίωξη η υπόθεση τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμοδίου οργάνου.»

  Μου αρέσει!

 2. Νέες διατάξεις για τις άδειες και αντιμισθίες δημάρχων και προέδρων
  ===========================================================

  Με τις παραγράφους 5β και 6 του άρθρου 11 του νομοσχεδίου με τίτλο “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις” που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος στην βουλή αλλαζει το καθεστώς των αντιμισθιών και των αδειών των αιρετών.

  Σύμφωνα με την παράγραφος 5β του άρθρου 11 «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 92 του νόμου 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
  «.Τα αιρετά όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 93 στα οποία χορηγείται ειδική άδεια του ίδιου άρθρου για όλο το διάστημα της θητείας τους, είτε υποχρεωτικά, είτε κατόπιν αίτησης, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων κάτω των 100.000 κατοίκων, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν, είτε τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής θέσης τους, είτε την αντιμισθία του παρόντος άρθρου.
  Οι αντιδήμαρχοι που ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις παραγράφου 7 του άρθρου 59 του παρόντος δεν υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο της παραγράφου 1 του άρθρου 93.»

  Και Σύμφωνα με την παράγραφος 6 του άρθρου 11 «Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 93 του νόμου 3852/2010 (Α 87) αντικαθίσταται ως εξής:
  « Πρόεδροι συμβουλίων κοινοτήτων οι οποίες προ της έναρξης ισχύος του νόμου 4555/2018 (Α 133) αποτελούσαν δημοτικές κοινότητες λαμβάνουν ειδική άδεια 60 ημερών. Πρόεδροι κοινοτήτων και πρόεδροι συμβουλίων κοινοτήτων οι οποίες προ της έναρξης ισχύος του νόμου 4555/2018 αποτελούσαν τοπικές κοινότητες λαμβάνουν ειδική άδεια 30 ημερών.

  Ποιοί είναι τα αιρετά όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 93 του νόμου 3852/2010:

  Οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, οι πρόεδροι συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και εκείνοι που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ.

  Μου αρέσει!

 3. Ψηφίζεται “Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων”
  ===============================================

  Με το αρ.20 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, δημιουργείται ηλεκτρονικό “Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων”, με σκοπό την καταγραφή τους σε μία ενιαία ανοικτή βάση.
  Στόχος της καταγραφήςείναι η εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η διαπίστωση της τήρησης των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους ως Νομικών Προσώπων, καθώς και η συμμετοχή στη διαβούλευση ενόψει της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου. Στο Μητρώο υπέχουν υποχρέωση καταγραφής τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα Φιλοζωικά Σωματεία και Ενώσεις. Η επιτυχής εγγραφή στο Μητρώο, κατόπιν ελέγχου των όρων και προϋποθέσεων, αποδίδει έναν μοναδικό αριθμό εγγραφής, ο οποίος αποτελεί το αναγνωριστικό γνώρισμα για τη συμμετοχή του Σωματείου ή της Ένωσης σε εθελοντικές ή μη δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων Υπουργείων, καθώς και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς.

  Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση παραπέμπει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα προσδιοριστεί η διαδικασία για την εγγραφή, τα δικαιολογητικά και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Μητρώου.

  Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντοπίζει από το συγκεκριμένο άρθρο προκαλείται “δαπάνη από την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης και λειτουργίας του Μητρώου”. Το ύψος της δαπάνης “εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα”.

  Ειδικότερα, δείτε επί λέξει τι ορίζει το υπό ψήφιση αρ.20:

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Αντίο στο Δημοτικό-Περιφερειακό Δημοψήφισμα του Κλεισθένη
  ========================================================

  Αναστέλλονται για ολόκληρη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου τα άρθρα 133 έως 151 του Κλεισθένη.

  Ολόκληρο, δηλαδή, το Κεφάλαιο Η’ «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοτικό και Περιφερειακό Δημοψήφισμα» του ν.4555/2018.

  Με άλλα λόγια, η νυν Κυβέρνηση στέλνει στις καλένδες μία από τις κεντρικές “σημαίες” της “μεταρρύθμισης” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είχε προβληθεί έντονα επικοινωνιακά ως σημαντική παρέμβαση στην τοπική δημοκρατία.

  Η αναστολή γίνεται με την παρ.1 του αρ.12 «Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας Δήμων» του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου προβλέπεται ότι:

  https://www.airetos.gr/apokleistikokatatethike-to-ns-ypes-gia-tin-aytodioikisi-dekades-simantikes-allages.aspx

  « 1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. »

  Η Αιτιολογική Έκθεση προαναγγέλλει νέα σχετική νομοθετική παρέμβαση, καθώς αναφέρει:

  « Αναστέλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου οι διατάξεις που προβλέπουν το δημοτικό και περιφερειακό δημοψήφισμα, ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου. »

  Το κλεισθένειο δημοψήφισμα αποτελούσε ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αμφιλεγόμενης νομοθετικής παρέμβασης του 2018.

  Αξίζει να υπενθυμίσουμε –ιδίως στους νέους Αιρετούς- ότι το Κεφάλαιο που τώρα αναστέλλεται, όταν ψηφίστηκε έγινε αντικείμενο ποικίλων αρνητικών σχολίων έως και θυμηδίας.

  Η κριτική εστίαζε, για παράδειγμα, στο ότι επικοινωνιακά προβαλλόταν λες και ήταν κάτι καινούριο, ως «νέος θεσμός», «τομή», «εισαγωγή θεσμού άμεσης συμμετοχής και δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών»κλπ,ενώ η Αυτοδιοίκηση γνώριζε ότι ο Κώδικας Δήμων(ν.3463/2006) ήδη περιείχε το αρ.216«Τοπικό Δημοψήφισμα» (το οποίο ο Κλεισθένης κατήργησε με την παρ.2 του αρ.151).

  Αστείρευτη πηγή σχολίων υπήρξε και η περίφημη αναφορά στο αρ.133 του Κλεισθένη ότι δημοψήφισμα μπορεί να προκηρύσσεται “για κάθε θέμα”(με συγκεκριμένες εξαιρέσεις), σε αντίθεση βεβαίως με τον Κώδικα Δήμων που πριν προσδιόριζε ότι προκηρύσσεται “για σοβαρά θέματα που ανήκουν στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων των δημοτικών αρχών” (επίσης με συγκεκριμένες εξαιρέσεις).

  Σε κάθε περίπτωση, με την ψήφιση του Ν/Σ την επόμενη εβδομάδα, όλα αυτά περνούν πια στο παρελθόν.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s