Ακίνητα: Πώς θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Αποτέλεσμα εικόνας για ακινητα

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την υποβολή δηλώσεων των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους δήμους, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να απαλλαγούν οριστικά από οποιεσδήποτε αναδρομικές επιβαρύνσεις.

Η ρύθμιση αφορά σε όλων των ειδών τα ακίνητα και όλες τις κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να γλιτώσουν από δημοτικά τέλη και φόρους δεκαετίας.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η πλατφόρμα

Η νέα πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα είναι ενιαία σε όλους τους δήμους και θα υπάρχει online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ. Όσοι έχουν αδήλωτα τετραγωνικά ή και ολόκληρα ακίνητα θα πρέπει να προσέλθουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 και να τα δηλώσουν. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικά οφειλές με πρόστιμα , οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9 , στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

2. Οι διασταυρώσεις

Η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη διασταύρωση των δεδομένων των δήμων για τα τ.μ των κτισμάτων όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο του Ε9 που είναι καταχωρισμένο στο TAXISNET για τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Για τα ακίνητα που θα βρεθούν με διαφορές στο εμβαδόν θα κληθούν οι ιδιοκτήτες στην Εφορία να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στις διαφορές των τ.μ θα επιβληθεί και στις διαφορές των τ.μ θα επιβληθεί και αναδρομικά πρόσθετος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κλπ.

3. Οι δηλώσεις

Μέχρι τις 31 Μαρτίου παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητο του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων.

4. Οι ωφελημένοι

Οι ιδιοκτήτες κτισμάτων με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις αναμένεται να είναι πλέον ωφελημένοι από τη ρύθμιση καθώς είναι πολλά τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλώσουν, οπότε θα ήταν σημαντικές οι επιβαρύνσεις για δημοτικά τέλη δεκαετίας.

5. Ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ υπόσχεται έναν απλό και γρήγορο τρόπο δηλώσεων, μια υπόθεση …λίγων κλικ. Η πλατφόρμα θα “στεγαστεί” σε κάποια ιστοσελίδα της κυβέρνησης που μένει να ανακοινωθεί. Ο ιδιοκτήτες θα εισέρχεται με κωδικούς στο taxisnet. Θα μπορεί να υποβάλλει δήλωση τόσο για ηλεκτροδοτούμενα όσο και για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στην οθόνη του θα εμφανίζεται το Ε9, η διαφορά που προκύπτει με τις δηλώσεις στους ΟΤΑ και ο ιδιοκτήτης θα επιβεβαιώνει ή θα διορθώνει το Ε9. Θα πατάει ΟΚ και …τέλος. Οι δηλώσεις θα αποστέλλονται στους οικείους δήμους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, η εν λόγω πλατφόρμα αποτελεί “την πρώτη σοβαρή διαλειτουργικότητα στο Ελληνικό Δημόσιο” – εν προκειμένω αναμένεται ανάμεσα στο Ε9 και στον ΔΕΔΔΗΕ.

“Η επόμενη ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αυτή που υπολογίζει τον χρόνο των δημοτών, ο οποίος είναι πολύτιμος και δεν χρειάζεται να τρέχουν για φωτοτυπίες και να συνωστίζονται στα γκισέ των δήμων “ τονίζει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημερώνοντας παράλληλα” Σύντομα θα κάνουμε και μια ημερίδα προκειμένου να ενημερωθούν και οι δήμοι για τις διαλειτουργικότητες που ανοίγουν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να τις χρησιμοποιούν και να μην ταλαιπωρούν τους δημότες”.

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s