Η Τρανή Βρύση στην ορεινή Ναυπακτία

Η Τρανή Βρύση στην ορεινή Ναυπακτία

Μεταξύ των χωριών Φαμίλας και Στυλίων της ορεινής Ναυπακτίας, στη συντομότερη μεταξύ τους διαδρομή που είναι 4 χιλιόμετρα περίπου, υπάρχει η Τρανή Βρύση. Πρόκειται για μία πηγή με φυσικό υπέροχο νερό.

Για την πηγή αυτή υπάρχει ο εξής μύθος:

Κάποτε πριν από πολλά χρόνια έγινε ένας γάμος. Η νύφη ήταν από το ένα χωριό και ο γαμπρός από το άλλο. Μετά την τέλεση του μυστηρίου και το σχετικό γλέντι το συμπεθεριό του ενός των νεονύμφων κατά την επιστροφή του στο χωριό του στάθηκε στη Τρανή Βρύση να ξεκουραστεί και να δροσιστεί καθ’ ότι ήταν καλοκαίρι και η μετακίνηση γινόταν με πεζοπορία.

Μέσα σε ένα χρόνο, μετά το γάμο, όλο το συμπεθεριό (περίπου 40 άτομα) πέθανε. Την αιτία την απέδωσαν στο νερό της Τρανής Βρύσης που λένε ότι ήταν στοιχειωμένο.

Έκτοτε κανένα συμπεθεριό από γάμο, που οι νεόνυμφοι ήταν από τα δύο προαναφερθέντα χωριά, ξαναπέρασε από τον δρόμο αυτό που είναι και ο συντομότερος. Προτιμούσαν μία διαδρομή πολύ μεγαλύτερη κατά 30 χιλιόμετρα περίπου…

Εγώ πάντως πριν από 10 χρόνια που πέρασα από την περιοχή ήπια νερό από την συγκεκριμένη βρύση… Λέτε το νερό να έγινε αθάνατο και να ξεπεράσω τα 100 χρόνια; Θα δείξει.

Βέβαια στη Φαμίλα άκουσα πολλούς μύθους όπως για το μαύρο στοιχειό του γειτονικού Ριγανίου που ήταν σε μόνιμη διαμάχη με το λευκό στοιχειό της Φαμίλας.  Ακουσα επίσης ιστορίες και για νεράϊδες. Κάποια μάλιστα κυρία που διαμένει στο Αγρίνιο είναι από οικογένεια νεραϊδογεννημένων της Φαμίλας.

Κείμενο – φωτο: Γιάννης Γιαννακόπουλος

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s