η κυβέρνηση «ξεβρακώνει» τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ …


«Τούμπα» ο «Κλεισθένης» πριν καν εφαρμοστεί!!!

Τα πάνω κάτω έρχονται στη διοίκηση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της νομοθετικής ρύθμισης για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή και να ψηφιστεί εντός των ημερών από τη Βουλή στο πλαίσιο νομοσχεδίου με ρυθμίσεις διαφόρων υπουργείων και η οποία έχει τεθεί το βράδυ της Τρίτης σε δημόσια διαβούλευση.

Πέραν του παράδοξου και πρωτοφανούς να αλλάζει ένα σύστημα προτού εφαρμοστεί, προτού δοκιμαστεί στην πράξη για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες και τα κακώς κείμενα (διότι ο “Κλεισθένης” θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου με την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών), η νομοθετική ρύθμιση, όπως διέρρευσε χθες το απόγευμα, μοιάζει να προχωρά πολλά βήματα παραπέρα. Μοιάζει να υπερβαίνει την υποτιθέμενη φιλοσοφία της, εξαλείφοντας το πνεύμα του “Κλεισθένη” για μια πιο δημοκρατική διοίκηση και δίνοντας το έναυσμα για διοικήσεις… παντοκρατορίας σε Δήμους και αιρετές Περιφέρειες και για ένα δημαρχο/περιφερειαρχο-μοντέλο λειτουργίας των ΟΤΑ.
Με τα άρθρα 14 έως και 31 της νομοθετικής ρύθμισης, που ετοίμασε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, τροποποιείται σειρά διατάξεων του Ν. 3852/2010 που είχαν αντικατασταθεί από τον Ν. 4555/2018, δηλαδή με άλλα λόγια καταργούνται κομβικές διατάξεις του “Κλεισθένη”.
Επί του πρακτέου έρχονται τα πάνω-κάτω. Και εδώ, πέραν όλων των άλλων, εγείρονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα, αφού με τις προωθούμενες αλλαγές αλλάζουν άρδην τα δεδομένα του παιχνιδιού τόσο με φόντο το πώς οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και ως προς το τι ψήφισαν στην κάλπη του Μαΐου… Ουσιαστικά “διαταράσσεται” η ετυμηγορία των τοπικών κοινωνιών, όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Η πρώτη κομβική αλλαγή που σηκώνει πολλή συζήτηση αφορά στη θέσπιση δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη), οι οποίες λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό, όπως διατυπώνεται στη σχετική διάταξη της ρύθμισης, ενθαρρύνεται η συνεργασία τους κατά τρόπο αντίστοιχο με την κοινοβουλευτική διαδικασία (σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων).
Ουσιαστικά, νέοι δήμαρχοι και νέοι περιφερειάρχες, τους οποίους ο λαός, οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν ισχυρή εντολή διακυβέρνησης αλλά ποσοστά μειοψηφίας, μπορούν πλέον να ηγηθούν υπερ-παρατάξεων, με πανίσχυρη δύναμη εδρών μέσα στο Δημοτικό ή Περιφερειακό αντίστοιχα Συμβούλιο.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι η σύμπραξη και η δημιουργία μιας νέας υπερ-παράταξης μπορεί να γίνει πριν καν τις δημαιρεσίες! Προτού καν δηλαδή εκλεγούν και σχηματιστούν τα νέα προεδρεία στα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια, με ευθύνη του πρώτου σε σταυρούς συμβούλου της παράταξης του δημάρχου!
Δεύτερη κομβική αλλαγή που ανατρέπει άρδην τα δεδομένα της κάλπης και της λαϊκής ετυμηγορίας είναι ότι επιβάλλεται η εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες). Με τον τρόπο αυτόν o δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν.
Ομοίως θεσπίζεται η υποχρεωτική εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, δημοτικά ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ), ώστε να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
Για να γίνει αυτό, ανατρέπεται το σημερινό εκλογικό σύστημα σύνθεσης των επιτροπών ή των Δημοτικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων.
Στα πλαίσια ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, ορίζεται συγκεκριμένα ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ανήκει στον συνδυασμό με τον οποίο εξελέξη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, και εισάγεται νέα αναλογική διαδικασία εκλογής των μελών.
Αν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών η παράταξη νέου δημάρχου π.χ. δεν επιτυγχάνει να έχει πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τότε υποχρεωτικά αφαιρούνται μέλη από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου!
Ακόμα, με τη ρύθμιση που θα ψηφιστεί προσεχώς από τη Βουλή, αρμοδιότητες του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα εκχωρούνται στις επιτροπές.
Το σκεπτικό του ΥΠ.ΕΣ. είναι να αποσυμφορηθεί η λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Η εξέλιξη όμως κάλλιστα μπορεί να εκληφθεί ως ευθεία παράκαμψη ή υποβάθμιση του ρόλου των κορυφαίων θεσμικών οργάνων των ΟΤΑ, που είναι τα συμβούλια…

Από: Μπάμπης  Σαββίδης
Advertisements

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “η κυβέρνηση «ξεβρακώνει» τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ …

 1. Πανωλεθρία Βαρθολομαίου στο Ουκρανικό, απότυχε η πολιτική του
  —————————————————————————————————–
  Ο διαιρετικός, εξαγοράσιμος πατριάρχης, εξευτελίζει την Ορθοδοξία με την εγωμανία και τις πρακτικές του.
  ===================================================================

  Απέλπιδες προσπάθειες καταβάλλει ο κ. Βαρθολομαίος να αντιστρέψει το τελείως αρνητικό για τον ίδιο κλίμα που δημιουργήθηκε σε όλη την Ορθοδοξία, σλαβόφωνη και ελληνόφωνη, μετά το Σχίσμα λόγω του Ουκρανικού. Οι περισσότερες εστιάζονται προς την Ελλάδα. Αρχικά πήγε αντιπροσωπεία της «αυτοκέφαλης» ουκρανικής Εκκλησίας στο Αγιο Ορος όπου έγινε πολύ χλιαρά δεκτή. Η χλιαρότητα όμως μετατράπηκε σε εχθρότητα όταν οι Ουκρανοί, επιδεικνύοντας την ίδια αλαζονεία του, που δείχνει και ο κ.Βαρθολομαίος, ύψωσαν την ουκρανική σημαία και άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό τους ύμνο πάνω στα ιερά χώματα του Αγίου Ορους. Αγανακτισμένη η αγιορείτικη αδελφότητα έστειλε οργισμένη επιστολή στο ελληνικό υπ. Εξωτερικών και απαιτούσε την άμεση αναχώρηση των ουκρανών, το οποίο και έγινε.

  ‘Επειτα ακολούθησε σωρεία απαράδεκτων αλαζονικών επιστολών και δηλώσεων του κ. Βαρθολομαίου στις οποίες παρουσιαζόταν ως άλλος Πάπας ζητώντας από τους πάντες υποταγή (σημ.: τις επιστολές και δηλώσεις προωθεί και ο Ελπιδοφόρος μέσω Αρχιεπισκοπής ΗΠΑ, αλλά και η παραπληροφορούσα ημερήσια »Εθνικός Κήρυξ» Αστόριας).

  Και οι πάντες βέβαια, στην καλύτερη περίπτωση, «σφύριξαν αδιάφορα», ενώ κάποιοι εράπισαν αλύπητα τις αντι-ορθόδοξες ενέργειες του Πατριάρχη και λίγοι ιδιωτικώς υπενθύμισαν ότι δεν θα είναι ο μόνος Πατριάρχης που αφορίστηκε από πανορθόδοξη σύνοδο. Οι τελευταίοι έλεγαν μάλιστα ότι δεν χρειάζεται καν η έγκρισή του για να συγκληθεί μια τέτοια πανορθόδοξη σύνοδος. Αμετανόητοι όμως οι πατριαρχικοί συνέχισαν τις προσπάθειες «διεμβολισμού».

  ‘Ετσι λοιπόν άρχισαν να σπέρνουν διαφωνίες στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (που είναι επίσημα αντίθετο προς την ουκρανική αυτοκεφαλία) και φυσικά στην Εκκλησία της Ελλάδας, όπου αποφασίστηκε να μην μπει το ουκρανικό στην ατζέντα της προσεχούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (τον Οκτώβριο). Πολύ σωστά άλλωστε, επειδή οι εσωτερικές διαφωνίες είναι τεράστιες και μπορούν να οδηγήσουν σε διχασμό, ακόμα και σε διάσπαση… Ε, όχι και να σφαχτούν οι ιεράρχες της Ελλάδας για χάρη του Βαρθολομαίου και του Επιφάνιου! Πολύ περισσότερο να αποσπαστούν εθνικά ευαίσθητες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και να υπαχτούν υπό τουρκικό έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη.

  Οι της Ουκρανίας όμως επέμειναν να περάσουν το θέμα από το παράθυρο: Ο κ. Επιφάνιος δήλωσε με έμφαση ότι η «αυτοκέφαλη» Εκκλησία του έχει αναγνωριστεί «ντε φάκτο» στην Ελλάδα (λόγω των διαφόρων «συλλειτουργιών» με έλληνες ιερείς). Κατά την ταπεινή μας γνώμη, αυτού του είδους η αναγνώριση δεν σημαίνει πολλά χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Αλλά στην εποχή του «παπισμού» που ζούμε, η συνοδικότητα των αποφάσεων και όλοι οι ορθόδοξοι κανόνες έχουν μπει στα αζήτητα για χάρη των συμφερόντων του κ. Βαρθολομαίου. ‘Οπου το «ντε φάκτο» σημαίνει υπό την απειλή των όπλων ή των εκβιασμών. Αυτά δηλαδή που κάνουν και στην Ουκρανία, όπου ο Ποροσένκο (πριν ο λαός τον διώξει κλωτσηδόν από την εξουσία) εισήγαγε νόμο για την βίαια αρπαγή των ναών της Εκκλησίας που είναι υπό το Πατριαρχείο Μόσχας; Τώρα βέβαια αυτά όλα πάνε περίπατο καθώς ο νέο πρόεδρος Ζελένσκι επιχειρεί συνεννόηση με τη Μόσχα.

  Την καλύτερη απάντηση την έδωσε πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο ουκρανικός λαός στην λαμπρότερη εορτή της Εκκλησίας του, ημέρα του Αγίου Βλαδίμηρου. Πάνω από 300.000 κόσμου πλημμύρισαν στις 27 Ιουλίου το Κίεβο στους εορτασμούς της υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησίας. Ενώ την επόμενη μέρα ο Πατριάρχης Φιλάρετος (που τώρα είναι φανατικός εχθρός του κ. Βαρθολομαίου) μάζεψε περίπου 300 πιστούς και ο «αυτκέφαλος» κ. Επιφάνιος στην δική του εορτή συγκέντρωσε το πολύ 150 άτομα. Οι φωτογραφίες δίνουν τη δική τους καταλυτική μαρτυρία. (Διαβάστε και δείτε βίντεο και φωτογραφίες από Κίεβo, που πιστοποιούν την σφαλιάρα στον διαιρετικό-αποτυχημένο Βαρθολομαίο)

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην ενθρόνιση του κ. Νικήτα στο Λονδίνο και τις σχετικές τελετές η παρουσία κόσμου ήταν ανύπαρκτη… Με την προτίμηση που δείχνει ο κ. Βαρθολομαίος στους ομοφυλόφιλους ο λαός έχει απομακρυνθεί. Από το Παρίσι μάλιστα μου αναφέρουν ότι πολλοί λαϊκοί από τη μια δεν πατάνε το πόδι τους στην Εκκλησία και από την άλλη αποφεύγουν να φιλήσουν το χέρι των επισκόπων «για τον φόβο των Ιουδαίων», μην τυχόν και κολλήσουν καμιά νόσο… Πρόσφατη διαφημισθείσα λειτουργία και κήρυγμα του κ. Μάξιμου είχε περίπου 8 ιερείς και ψάλτες και 4-5 λαϊκούς… Πού; Στον Καθεδρικό του Αγ.Στεφάνου στο Παρίσι.

  Σε αυτό το έσχατο σημείο κατάντησε την Ορθοδοξία ο κ. Βαρθολομαίος. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Από τη μια το Σχίσμα και από την άλλη οι ομοφιλόφιλοι αρχιερείς να κυριαρχούν παντού και να μην το κρύβουν ούτε για τα μάτια του κόσμου.. ‘Ετσι λοιπόν το μόνο που απομένει είναι οι ευχές και οι προσευχές όλων ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του Αρχ. Κύπρου Χρυσοστόμου που επιχειρεί να επιτύχει συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, για εξεύρεση κοινώς αποδεκτού συμβιβασμού.

  _________________________________________________________________

  Νίκος Σταματάκης, 31 Ιουλίου 2019, Νέα Υόρκη, n.stamatakis@aol.com

  πηγή: http://www.kalami.us

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s