ο Θανάσης Παπαθανάσης για την νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση

Θανάσης Παπαθανάσης «Η νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί σημαντικό πυλώνα για να καταφέρουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι»

«Η νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, αποτελεί σημαντικό πυλώνα για να καταφέρουν να λειτουργήσουν οι Δήμοι», δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης, τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ με αφορμή την πρώτη θεσμική επίσκεψη στην ΚΕΔΕ που πραγματοποίησε ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος. Στη συνεδρίαση συμμετείχε επίσης και ο υφ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να διοικηθούν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις της προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε:   «Το κράτος οφείλει να σέβεται τους πολίτες και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει τον ρόλο αυτόν. Πρέπει όμως προηγουμένως να βγουν από τη μέση τα εμπόδια που δεν της το επιτρέπουν. Το βασικότερο από αυτά συνδέεται με την κατάσταση που επικρατεί από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών. Η ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί θα πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων.
Ένα ακόμη εμπόδιο είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στο κράτος. Ο νέος Κώδικας θα πρέπει να απλοποιεί τη νομοθεσία και να δίνει τέλος σε καταστάσεις που οδηγούν στη γραφειοκρατία και στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Ο Κώδικας πρέπει να είναι λειτουργικός και να δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση ενισχύοντας συνολικά τις δυνατότητές της. Ένα πρακτικό μέτρο που θα βοηθήσει σε αυτό είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους κάτι που αποτελεί και αίτημα της ΚΕΔΕ.
Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν δίπλα τους ένα σύγχρονο κράτος και μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα τους και θα ενισχύει τις δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».
Advertisements

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s