Πολιτιστικές Διαδρομές στον Δήμο ΔωρίδοςΤου Ευθύμιου (Μάκη) Κυριανάκη*

Αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική για την Δωρίδα και σηματοδοτεί την έναρξη μιάς διαφορετικής αναπτυξιακής προσπάθειας που μόνο οφέλη θα φέρει στον τόπο μας.

Τί σημαίνει ακριβώς αυτή η δράση ; Εμπεριέχει τους όρους “πολιτισμός”, “τουρισμός” και “περιβάλλον”. Εδώ, για λόγους συντομίας τους πιο πάνω όρους θα τους συντμήσω σε έναν, τον όρο “πολιτισμός”. Ο πολιτισμός περιλαμβάνει μια σειρά υλικών και άυλων στοιχείων, φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου, ιστορικά στοιχεία, χαρακτηριστικά στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων μιάς πόλης, μιάς περιοχής ή και μίας χώρας, είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για ανάπτυξη του τουρισμού και συνακόλουθα στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων και την ευημερία του τόπου τους. Στόχος είναι να αναδείξουν οι πολιτιστικές διαδρομές τον τόπο από απλό όνομα στον χάρτη, σε τόπο προορισμού με ιδιαίτερη εικόνα και ταυτότητα.

Ειδικά για την Δωρίδα, τα βουνά της, η θάλασσα, η λίμνη , τα μοναστήρια της, οι ήχοι, οι γεύσεις, η ιστορία της συντελούν ώστε μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια, να αποκτήσει ο τόπος μας το εργαλείο εκείνο που θα συμβάλλει στη προκοπή του. Η ανάδειξη των πολιτιστικών διαδρομών είναι μια μακρόχρονη διαδικασία όπου εμπλέκονται ο Δήμος, ο ιδιωτικός τομέας, οι φορείς και οι απλοί πολίτες. Κανένας δεν μπορεί να πεί οτι αυτή η προσπάθεια δεν με αφορά. Πρέπει όλοι να εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια και όλοι μαζί θα δρέψουν τους καρπούς της συνεργασίας τους.

Είναι σίγουρο οτι η κάθε δημοτική ενότητα εχει στα συρτάρια της προσχέδια δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών αλλά και παραπέρα ανάπτυξης δραστηριοτήτων που ήδη υπάρχουν και είναι σημαντικές (βλ. Tihio Race). Πολύ πρόχειρα, μου έρχεται στο μυαλό η πολύ καλή εργασία/μελέτη των συλλόγων της Δ.Ε Ευπαλίου με συντονιστή τον Γεώργιο Δ.Καλαντζή αλλά και εκείνη που εχουν κάνει οι σύλλογοι Συκιάς, Λευκαδιτίου και Κονιάκου και που συμπεριλαμβάνουν αρκετά από τα χωριά της Δ.Ε. Λιδωρικίου αρχής γενομένης απο την Πλέσσα και το μοναστήρι του Κουτσουρού, την Πεντάπολη και το Μαλανδρίνο με επισκέψεις σε τυροκομικές και μελισσοκομικές μονάδες, στις Καρούτες και στο ιστορικό μουσείο, στο Λιδωρίκι, το Κάλλιο και την Λίμνη, στο Λευκαδίτι στο ποτάμι, στον Κονιάκο για ακούσματα δημοτικής μουσικής και πεζοπορία στα Βαρδούσια και τέλος στη Συκιά για ορειβασία και αναρρίχηση στη Γκιώνα αλλά και προσκύνημα στο εκκλησιοσπήλαιο της Αρσαλής.

Με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων και εταιρειών που ασχολούνται ήδη με το αντικείμενο αυτό, μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ένα “μπουκέτο” από δραστηριότητες και εμπειρίες που θα τους κρατήσουν μέρες στην περιοχή μας και θα τους αφήσουν ικανοποιημένους και θερμούς κήρυκες της Δωρίδας. Διαδρομές με αθλητικές δραστηριότητες, φυσιολατρικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, αρχαιολογικό, λαογραφικό και -γιατί- όχι γαστριμαργικό τουρισμό !

Ολα μαζί , μέσα από εφαρμογές στα κινητά και στο διαδίκτυο , με ενημερωτικούς χάρτες, πληροφοριακές πινακίδες στις πλατείες των χωριών μας, εκπαιδευμένο προσωπικό στην εστίαση, στα καταλύματα και στις εξορμήσεις βουνού, και όλα αυτά, κάτω από ενα σήμα (brand name) που θα τοποθετήσει την Δωρίδα στον χάρτη .

Παρακολούθησα πρό μηνών την παρουσίαση βιβλίου των καθηγητών του Χαροκόπειου κας Ροιδ. Μητούλα και κου Παναγ.Καλδή με τίτλο “City Branding και βιώσιμη ανάπτυξη”. Συνιστώ σε όλους όσους ασχολούνται με τον τόπο μας να το αγοράσουν για να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

Στην παρουσίαση ήταν και ο Δήμαρχος ο οποίος πολύ σωστά βλέπει την ευκαιρία και εισηγήθηκε την δημιουργία της επιτροπής που ανέφερα στην αρχή του άρθρου.

Είμαι σίγουρος οτι αυτή τη προσπάθεια θα την αγκαλιάσει ο λαός της Δωρίδας αλλά και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου. Εγώ, μετά χαράς θα συνεισφέρω ο,τι μπορέσω σε αυτή την προσπάθεια !


Ευθύμιος (ΜάκηςΚυριανάκης είναι Πρόεδρος της Αδελφότητας Λευκαδιτιωτών
και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος “Δωρίδα για Όλους
Advertisements

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s