ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Οι βουλευτικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 – ο θρίαμβος του Γεωργίου Παπανδρέου

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ της φωτογραφίας >>> το φίδι το κολοβό: ο Μητσοτάκις ...


Σαν σήμερα 54 χρόνια πριν, και συγκεκριμένα  στις 16 Φεβρουαρίου 1964 διεξήχθησαν στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναμετρήθηκαν η Ένωσης Κέντρου, με ηγέτη τον Γεώργιο Παπανδρέου και συναρχηγό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, γιο του Ελευθέριου Βενιζέλου  και η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ), με τον νέο της ηγέτη Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Στην ΕΡΕ είχε προσκολληθεί το Κόμμα Προοδευτικών του  Σπύρου Μαρκεζίνη. Συμμετείχε επίσης το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστερά (ΕΔΑ) με ηγέτη τον μετριοπαθή  αριστερό πολιτικό Γιάννη Πασαλίδη.

Είχαν προηγηθεί στις 3 Νοεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές του 1963, στις οποίες  η Ένωση Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιος Παπανδρέου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα αλλά με σχετική πλειοψηφία, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 42,04% και  κατέλαβε 138 έδρες, έναντι 132 της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) . που με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έλαβε το ποσοστό των  39,37%. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) με 14,34% και 28 έδρες  κατέλαβε την τρίτη θέση. Τέλος το Κόμμα Προοδευτικών του Μαρκεζίνη με 3,73% και 2 έδρες ήρθε τέταρτο.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, μη διαθέτοντας την απόλυτη πλειοψηφία, αρνήθηκε να στηριχθεί στις ψήφους των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ε.Δ.Α. αλλά και της Ε.Ρ.Ε.  προχώρησε στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, προκειμένου να διενεργήσει νέες εκλογές.

Οι νέες εκλογές ορίστηκαν για τις 16 Φεβρουαρίου. Στην πορεία προς τις εκλογές συνέβησαν  σημαντικά γεγονότα:

Ο επί εννιά  χρόνια ηγέτης της ΕΡΕ και πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και, εγκαταλείποντας στις 8 του Δεκέμβρη την Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Τον διαδέχθηκε ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Κανελλόπουλος ο οποίος εν όψει των εκλογών συμμάχησε με το Προοδευτικό Κόμμα του Σπύρου Μαρκεζίνη.

Στις αρχές του Δεκέμβρη άρχισαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε ακραία στοιχεία των  δύο εθνικών κοινοτήτων της Κύπρου, τα οποία η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε απειλώντας με εισβολή στο νησί για να προστατεύσει την τουρκοκυπριακή μειονότητα.

Το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου 1963 ο βασιλιάς Παύλος ανάθεσε στον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας  Ιωάννη Παρασκευόπουλο το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για την διενέργεια των εκλογών. Ο νέος πρωθυπουργός υποσχέθηκε: «Θα ενεργήσω εκλογάς εντίμους και αδιαβλήτους.  .

Στις 10 Ιανουαρίου η Ε.Δ.Α. ανακοίνωσε την απόφαση της να συγκροτήσει συνδυασμούς μόνο σε 31 περιφέρειες, προσφέροντας έτσι ως «δώρο» προς την Ένωση Κέντρου τις εκλογικές της δυνάμεις σε άλλες 24 περιφέρειες της χώρας.

Στις 15 Ιανουαρίου ο Παπανδρέουζήτησε αφοπλισμό των ΤΕΑ (Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης).  Το σοβαρό αυτό πολιτικό αίτημα άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στις 19 Ιανουαρίου  κορυφώνεται η κινδυνολογία για τη δραχμή. Ο Κανελλόπουλος μιλώντας στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος  «στον επικείμενο κίνδυνο κατάρρευσης της δραχμής», κάλεσε τον λαό να προστατεύσει το εθνικό νόμισμα από τον «δραχμοκτόνο» Παπανδρέου. Είχαν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα τα οποία προκάλεσαν έντονες ανησυχίες στους πολίτες, πολλοί από τους οποίους έσπευδαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους σαράφηδες και αγόραζαν χρυσές λίρες. Η ΕΡΕ ρίχνει το «σύνθημα»: Αν ο Παπανδρέου ανέλθει στην εξουσία, «θα αναβιώσουν κατοχικά φαινόμενα πληθωρισμού»!

Στις 7 Φεβρουαρίου 1964 απεβίωσε ξαφνικά ο συναρχηγός της Ένωσης Κέντρου,Σοφοκλής Βενιζέλος

Στις 11 Φεβρουαρίου ο Κανελλόπουλος από τη Λάρισα επιτίθεται στον Παπανδρέου με την πάγια τότε κινδυνολογία της Δεξιάς: «Μετά τόσον αίμα του ελληνικού λαού κατά τον συμμοριτοπόλεμον, αι εαμικαί ορδαί αναδιωργανώθησαν, περιφέρονται και τρομοκρατούν την ύπαιθρον υπό την αιγίδα του κόμματος του κ. Παπανδρέου».

Και ο Παπανδρέου στις 14 Φεβρουαρίου, δυο μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, από την πλατεία Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια της τελικής συγκέντρωσης του κόμματός του, του απαντά: «Εις τα 1944, με την βοήθειαν του Θεού, κατελύσαμεν την τυραννίαν της Αριστεράς. Τώρα, με την βοήθειαν του λαού, κατελύσαμε την τυραννίαν της δεξιάς«.

Οι βουλευτικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου του 1964, που διεξήχθηκαν σε κλίμα απόλυτης ηρεμίας, οδήγησαν σε θριαμβευτική  νίκη το κόμμα της Ένωσης Κέντρου και αντίστοιχα σε συντριπτική ήττα την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για τον Γεώργιο Παπανδρέου, αφού δικαίωσε την πολιτική που ακολούθησε από το 1961 με την κήρυξη του «Ανένδοτου Αγώνα». Η Ένωση Κέντρου πήρε ψήφους, ποσοστό 52,72% και 171 έδρες. Η Ε.Ρ.Ε., που είχε συμπράξει με τους «Προοδευτικούς» του Σπ. Μαρκεζίνη, πήρε ψήφους, ποσοστό 35,26% και 107 έδρες και η Ε.Δ.Α. έλαβε ψήφους, ποσοστό 11,80% και 22 έδρες.

Τα  τελικά αποτελέσματα των εκλογών ήταν:

ΚΟΜΜΑ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
Ένωση Κέντρου (Γεώργιος Παπανδρέου) 2.424.477 52,72% 171
Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση-Προοδευτικό Κόμμα (Παναγιώτης Κανελλόπουλος-Σπύρος Μαρκεζίνης) 1.621.546 35,26% 107
Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ιωάννης Πασαλίδης) 542.865 11,80% 22
Αλλοι 0,22% 0

Η ορκωμοσία της νέας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου κυβέρνηση έλαβε χώρα  στις 18 Φεβρουαρίου 1964 στο Τατόι λόγω της ασθένειας του Βασιλιά Παύλου Α΄Απόσπασμα από τον Λόγο του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου για την Απελευθέρωση της Ελλάδας μας από τους Ναζί το 1944:

+

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s