μια σύντομη αλλά χρήσιμη ματιά στην ορεινή Ναυπακτία

image


Χωριά βυθισμένα στα έλατα. Ολόγυρα βουνά, ρεματιές, ποτάμια… Ενα τοπίο έτσι κι αλλιώς απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που… απογειώνεται μόλις τα χιόνια πέσουν, σκεπάσουν τις στέγες και στολίσουν το σκηνικό με τα δώρα του χειμώνα!

Ξενοδοχεία και ξενώνες στην ορεινή Ναυπακτία

Tα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου δεν απέχουν παρά μόλις 40 χιλιόμετρα από τον ατίθασο ορεινό κόσμο της Ναυπακτίας. Μικρή απόσταση θα έλεγε κανείς με πρώτη σκέψη, ικανή όμως να σου φέρει τα πάνω-κάτω, καθώς από το ήπιο κλίμα της ακτογραμμής μπορείς να βρεθείς μεμιάς στο ξέσπασμα του δριμύτερου χειμώνα! Χιονισμένες πλαγιές, χωριά που κρέμονται πάνω από χαράδρες, γάργαρα ποτάμια και συννεφιασμένες ακρώρειες συνθέτουν το σκηνικό αυτού του ιδιαίτερου τόπου εδώ, στα βουνά της Ναυπακτίας.

Οι δρόμοι που συνδέουν την πόλη της Ναυπάκτου με τις ορεινές κοινότητες είναι στο σύνολό τους πλέον ασφάλτινοι. Ωστόσο οι απανωτές στροφές παραμένουν πάντα επικίνδυνες, όπως και οι παγίδες στο οδόστρωμα, ειδικά όταν έχει πέσει χιόνι. Γι’ αυτό σε αυτήν την οδική «ανάβαση» επιστρατεύστε όλη σας την προσοχή.

Αφήνουμε λοιπόν πίσω τη θάλασσα και την ιστορική καστροπολιτεία οδηγώντας προς την ανατολική έξοδο της πόλης και φθάνουμε εύκολα στο χωριό Κάτω Δάφνη όπου ο δρόμος διχάζεται. Μετά τη γέφυρα το αριστερό παρακλάδι κατευθύνεται προς το Σίμο, τον Πλάτανο και τα άλλα χωριά του Εύηνου ποταμού.
Εμείς συνεχίζουμε ευθεία όπως δείχνουν οι πινακίδες για Λιμνίτσα, Τερψιθέα, Ελατού, Ανω Χώρα. Δέκα χιλιόμετρα μετά από τη Ναύπακτο συναντάμε το χωριό Ευπάλιο απ’ όπου ουσιαστικά ξεκινά η ανάβαση. Οι στροφές πληθαίνουν και γίνονται όλο και πιο ανηφορικές. Προσπερνάμε τη διασταύρωση για Ποτιδάνεια, τη γέφυρα του Μόρνου και τη διασταύρωση για Λιδορίκι και φτάνουμε στο ορεινό χωριό Λιμνίτσα (650 υψ.), το πρώτο της διαδρομής μας για την Ορεινή Ναυπακτία.
Στη συνέχεια ακολουθεί η Τερψιθέα με τις όμορφες εκκλησιές και τα τρεχούμενα νερά.

Προτάσεις Διαμονής
ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ

Ο ξενώνας, «Τα Πέτρινα» της Άνω-Χώρας είναι μια ζεστή και όμορφη γωνιά στην αρχή του χωριού. Αποτελε…

OSTRELLA ROOMS

OSTRELLA ROOMS

Στο κέντρο του πανέμορφου Μύτικα βρίσκονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ostrella. Πρόκειται για πολυτελ…

Από εδώ και πάνω η όψη στο τοπίο πραγματικά αλλάζει καθώς εμφανίζονται τα πρώτα έλατα. Πίσω από τις κορφές των ψηλόκορμων δέντρων δεν θ’ αργήσουν να ξεπροβάλλουν τα σπίτια της Ελατούς, ενός από τα παλαιότερα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η Ελατού είναι κτισμένη στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του Κερασοβουνίου, γνωστό στους ντόπιους ως Ορος Ομάλια (1.694 υψ.)
Οι πρώτοι κάτοικοι κατέφυγαν εδώ πριν από την Επανάσταση του 1821 από τις ακτές και τον Μοριά για ν’ αποφύγουν την τούρκικη καταπίεση.
Μέχρι το 1928 το παλιό όνομα του χωριού ήταν Ελετσού ή Ελετζού, πιθανόν σλάβικης προέλευσης που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Στη θέση Παλαιοχώρι έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων αγνώστου -προς το παρόν- προέλευσης. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το1864 από Ηπειρώτες μαστόρους.
Ο ασφάλτινος δρόμος διασχίζει την Ελατού και συνεχίζει με αρκετές στροφές μέσα από μια διαδρομή μοναδικής φυσικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς για τις γειτονιές της Ανω και Κάτω Χώρας.

Το παλιό λεωφορείο της γραμμής Ανω Χώρα - Ναύπακτος, αποτελεί πλέον μουσειακό είδος

Η Ανω Χώρα απλώνει τις γειτονιές της σε ύψος 1.100 μέτρων στη ράχη μιας δασωμένης ελατοπλαγιάς και σκαρφαλώνει έως το ύψωμα ενός απότομου και βραχώδους λόφου ενώ αντίκρυ ξεχωρίζει η ράχη του βουνού Σύρτα (ψηλότερη κορφή 1.460μ.)
Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται η Κάτω Χώρα, ένα σαφώς πιο μικρό οικιστικό σύμπλεγμα. Τα δύο χωριά επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους με καλό δρόμο.

Το παλιό όνομά της Ανω Χώρας ήταν Μεγάλη Λομποντίνα και ήταν το μεγαλύτερο από τα χωριά των Κραβάρων όπως ονομαζόταν η περιοχή επί τουρκοκρατίας. Ανάμεσα στα επαγγέλματα του κτηνοτρόφου, του υλοτόμου και του γεωργού, οι Κραβαρίτες ασκούσαν συστηματικά και αυτό της.. επαιτείας! Ζητιάνοι δηλαδή, όπως αναφέρει και στο γνωστό του μυθιστόρημα ο Καρκαβίτσας. Μάλιστα η φτώχεια τους οδήγησε να αναπτύξουν σε τέτοιον βαθμό την «τέχνη» τους, που χρησιμοποιούσαν ακόμα και τη δική τους συνθηματική γλώσσα, τα «Μπολιάρικα».
Με την πάροδο του χρόνου στήθηκε ένας ολόκληρος μύθος γύρω από αυτήν την ιδιαίτερη έφεση των Κραβαριτών στη ζητιανιά και τα σαράντα πέντε χωριά της ορεινής περιοχής τυλίχθηκαν στην αχλύ του θρύλου, της φαντασίας, αλλά και της… υπερβολής.

Στην πλατεία της Ανω Χώρας δεσπόζει ο ναός της Αγ. Παρασκευής με τα δύο καμπαναριά του και σε ελάχιστη απόσταση, μουσειακό είδος πια, το λεωφορείο της γραμμής, η παλιά Μercedes, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 εκτελούσε το ηρωικό ταξίδι από τη Ναύπακτο για τα χωριά των Κραβάρων.
Σήμερα τόσο η Ελατού όσο και η Ανω Χώρα, καθώς διαθέτουν εξαιρετικούς ξενώνες και υποδομή για φαγητό, θεωρούνται, όχι άδικα, από τα πλέον δημοφιλή ορεινά τουριστικά θέρετρα της χώρας.

Διαδρομές στα δάση και τα βουνά
Mπόλικες είναι οι διαδρομές που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας την Ελατού ή την Ανω Χώρα ως εφαλτήριο. Βέβαια έπειτα από χιονόπτωση, φρόνιμο θα ήταν ακόμη κι αν έχετε τετρακίνητο όχημα, να περιοριστείτε στους κεντρικούς ασφάλτινους δρόμους που εκχιονίζονται συχνά, για να μην μπλέξετε σε περιπέτειες.

 • Ανω Χώρα – Αμπελακιώτισσα: Διασχίζουμε την Ανω Χώρα και στρίβουμε αριστερά όπως δείχνουν οι πινακίδες για Αμπελακιώτισσα. Ο δρόμος στο σύνολό του ασφάλτινος, περιηγείται μέσα από υπέροχα δάση, περνά τη γέφυρα του ποταμού Κάτσαλου και συνεχίζει ανηφορικά για την Αμπελακιώτισσα (παλιότερα Kοζίτσα). Συνολικά θα καλύψετε μια απόσταση 14 χιλιομέτρων.

  Αντίκρυ από τον οικισμό της Αμπελακιώτισσας, σε δασωμένο ύψωμα, συναντάμε το ομώνυμο μοναστήρι που έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Εδώ λοιπόν το 1455, βρέθηκε από ποιμένες η εικόνα της Θεοτόκου, κρεμασμένη σ’ ένα δέντρο. Ο θρύλος θέλει να έρχεται από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας με θαυματουργό τρόπο. Οταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στη θεσσαλική πεδιάδα έκαψαν το εκεί μοναστήρι και πέταξαν το εικόνισμα στον Πηνειό.

  Το 1456 με τη συνδρομή των Αμπελακιωτών θεμελιώθηκε ο ναός, ενώ το 1469 δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μοναστικοί πυρήνες. Το μοναστήρι λόγω των πλούσιων εκκλησιαστικών του κειμηλίων έχει χαρακτηριστεί ως «ιερά κιβωτός της Ναυπακτίας».

  Ερχόμενοι από Ανω Χώρα και πριν αρχίσουμε ν’ ανηφορίζουμε για Αμπελακιώτισσα, θ’ ακολουθήσουμε τον χωμάτινο δρόμο προς τα χωριά Πόδος και Χόμορη σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα από δάσος. Βέβαια οι εκατοντάδες επισκέπτες που συνωστίζονται στις γειτονιές της Ανω Χώρας σπάνια θα έρθουν μέχρι εδώ κι ας είναι και αυτά τα χωριά από τα πιο όμορφα της ορεινής Ναυπακτίας.

  Ετσι για την ιστορία, ν’ αναφέρουμε πως η Χόμορη στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν έδρα Επισκοπής και είχε δικό της ονομαστό σχολείο. Το γεροδεμένα πέτρινα κτίρια χτισμένα από σχιστόλιθο που ακόμη παλεύουν πεισματικά με τα γυρίσματα των καιρών, μαρτυρούν τις εποχές που πέρασαν.

  Στο χωριό Χόμορη (16 χλμ.) θα πατήσουμε άσφαλτο κι αν θέλουμε θα ανηφορίσουμε για Πλάτανο ή θα στραφούμε βόρεια για Χάνι Λιόλιου και θα συνεχίσουμε κατηφορίζοντας τον ασφάλτινο δρόμο για την Ευηνολίμνη.

 • Ανω Χώρα – Κρυονέρια: Ετσι όπως θα έρχεστε από Ελατού, φθάνοντας στην Ανω Χώρα, μπορείτε να συνεχίσετε ευθεία όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Κρυονέρια. Ο δρόμος σχετικά στενός με άφθονα ζιγκ- ζαγκ ελίσσεται μέσα από αρχέγονα ελατοδάση, όμως χρειάζεται προσοχή έπειτα από χιονόπτωση, παρότι εκχιονίζεται συχνά.

  Τα Κρυονέρια (παλιότερη ονομασία Κουτολίστια) είναι ένα όμορφο χωριό, κτισμένο σε ύψος 1.100 μέτρων στη βόρεια πλαγιά του όρους Φτερόπυργο, σε προνομιακό σημείο που προσφέρει την καλύτερη ίσως θέα σε όλη την περιοχή.

  Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν εδώ στις αρχές του 19ου αιώνα από την περιοχή της Σπερχειάδας, κατατρεγμένοι από τον Τούρκο αγά. Εδώ, εκτός από 1-2 καφενεία που τον χειμώνα κλείνουν και αυτά, δεν θα βρείτε κάποια άλλη υποδομή.

 • Πανέμορφη είναι η διαδρομή Κρυονέρια – Περδικόβρυση (χωματόδρομος υπό ασφαλτόστρωση, 11 χιλιόμετρα). Από Περδικόβρυση (παλιότερα Σινίστα) ασφάλτινος πλέον δρόμος οδηγεί στη νεότευκτη λίμνη του Εύηνου (δυτικά) ή στην Αρτοτίνα και το Λιδορίκι (ανατολικά).

  Επίσης στην Περδικόβρυση μπορείτε να έρθετε και από Αμπελακιώτισσα (16 χλμ.), μια διαδρομή με πολλές και δύσκολες στροφές, βατή μόνο με 4Χ4 και μόνο για λίγους μήνες το καλοκαίρι (στη θέση Ράχη Τσεκούρα υψόμ. 1.450 τα χιόνια μένουν μέχρι το Μάη).

Ακολουθώντας το ποτάμι: Ερχόμενοι από Ναύπακτο αν θέλετε να γλιτώσετε χιλιόμετρα και παράλληλα να απολαύσετε μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι, θα ακολουθήσετε τον αγροτικό δρόμο που θα δείτε δεξιά σας, εκατό μέτρα μόλις περάσετε τη διασταύρωση για Λιδορίκι.
Αν έχετε όχημα 4Χ4 ακολουθήστε τον άφοβα καθώς ο δρόμος έχει πρόσφατα καθαριστεί και οι ντόπιοι τον χρησιμοποιούν συχνά. Μετά 9 χλμ. πορείας θα βγείτε στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από την Τερψιθέα στην Ελατού.

Το μονοπάτι του Κάκαβου
Είναι γνωστό και σαν «μονοπάτι του Ηρακλή» γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία αυτό χρησιμοποίησε ο ημίθεος για να πάει από την Πελοπόννησο στην πόλη Πλεύρωνα της Αιτωλίας. Συνδέει τα χωριά Ανω Χώρα και Αμπελακιώτισσα περνώντας μέσα από την πανέμορφη χαράδρα την οποία διατρέχει ο ποταμός Κάκαβος.
Το μονοπάτι δεν συντηρείται σωστά, ωστόσο για τον έμπειρο πεζοπόρο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σχετικά πιο βατό είναι το πρώτο τμήμα από Ανω Χώρα μέχρι το ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι (διάρκεια 90 λεπτά). Πληροφορίες και σχετικές οδηγίες θα σας δώσουν στα ξενοδοχεία της Ανω Χώρας.

Η Σχολή της Μεγάλης Λομποτίνας
Αν και δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές είναι βέβαιο ότι ήδη από τον 18ο αιώνα, λειτουργούσε στη Μεγάλη Λομποτίνα (Ανω Χώρα) Σχολή όπου δάσκαλος ήταν ο περίφημος Ηπειρώτης ιερομόναχος Ανανίας Δερβισιάνος και ένας από τους μαθητές του ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός.
Τη σχολή την είχαν υπό την επίβλεψή τους ισχυρές κραβαρίτικες οικογένειες όπως αυτή των Καναβαίων, των Χρυσοβέργηδων, των Σωτηροπουλαίων που διατηρούσαν άριστες διασυνδέσεις με την «Υψηλή Πύλη».

Αρχαίοι Αποδοτοί
Κάτοικοι της Ορεινής Ναυπακτίας ήταν οι Αποδοτοί, συγγενικό φύλο των Αιτωλών. Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα των αρχαίων Αποδοτών ήταν το Αιγίτιο που πιθανόν να βρισκόταν στις παρυφές του όρους Κόρακα. Η πόλη σύμφωνα με τον Θουκυδίδη καταλήφθηκε από τους Αθηναίους με στρατηγό τον γνωστό ρήτορα Δημοσθένη το 426 π.Χ.

Λαογραφικό Μουσείο Τερψιθέας
Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο όπου εκτός από τα πολλά εργαλεία καθημερινής χρήσης έχουν οργανωθεί «εκκλησιαστική γωνιά», «σχολική γωνιά», «γωνιά των παντοπωλείων». Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία της Τερψιθέας.

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Αιτωλοακαρνανία, την ορεινή Ναυπακτία και τις άλλες περιοχές του νομού, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας, τον Πλάτανο Ναυπακτίας, καθώς και στις άλλες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας και της ορεινής Ναυπακτίας, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες, βίλλες, κατοικίες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.

Πρόσβαση – Μετακινήσεις
Οδικώς:
Η πρόσβαση στην Αιτωλοακαρνανία είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε και να περιπλανηθείτε στην Αιτωλοακαρνανία με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τα σημαντικά αξιοθέατα, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές.

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές από την Ναύπακτο:
Ανω Χώρα: 52,2 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Ανω Χώρα στη Ναύπακτο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Αμπελακιώτισσα: 58 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αμπελακιώτισσα Ναυπακτίας στη Ναύπακτο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Αθήνα: 220 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το κέντρο Αθήνας (πλ. Συντάγματος) στη Ναύπακτο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Θεσσαλονίκη: 467 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη στη Ναύπακτο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Πάτρα: 25,1 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πάτρα στη Ναύπακτο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Ιωάννινα: 222 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τα Ιωάννινα στη Ναύπακτο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Πρέβεζα: 164 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πρέβεζα στη Ναύπακτο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Με λεωφορείο:
Υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο  εξυπηρετούν με τακτικά δρομολόγια τη σύνδεση των κυριώτερων και μεγαλύτερων πόλεων του νομού, με την Αθήνα και τις πρωτεύουσες άλλων νομών.
Ακόμη υπάρχει τακτική σύνδεση των περιοχών, χωριών και οικισμών του νομού.

Η περιοχή Αγρινίου διαθέτει καλό οδικό δίκτυο μέσω του οποίου εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά όλα τα χωριά και οι οικισμοί.
Στην πόλη του Αγρινίου δρομολόγια εκτελεί το αστικό ΚΤΕΛ τηλ. 26410.57.851.

 Δείτε ακόμη:

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Διαδρομές) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.

Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στην Αιτωλοακαρνανία θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, διαθέτει δεκάδες χώρους εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.
Αιτωλοακαρνανία: Πρόσβαση, Χρήσιμες πληροφορίες, Μετακινήσεις

Χρήσιμα τηλέφωνα Πρόσβαση – Μετακινήσεις
Νομαρχία:
Αστυνομία Μεσολόγγι:
Αστυνομία Αγρίνιο:
Τουριστική Αστυνομία:
Τροχαία Μεσολόγγι:
Τροχαία Αγρινίου:Ταξί Μεσολόγγι:

Νοσοκομείο Μεσολογγίου:
Νοσοκομείο Αγρινίου:
Δήμος Μεσολογγίου:
Δήμος Αγρινίου:

ΚΤΕΛ 
Αγρίνιο:

Αθήνα:

Μεσολόγγι:
Ναύπακτος:
Πάτρα:
Θεσσαλονίκη:
Λάρισα:
Λαμία:
Αιτωλικό:
Θέρμο:
Αμφιλοχία:
Αντίρριο:
Βόνιτσα:
Αστακός:

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ 
Αμφιλοχίας:
Αστακού:
Ναυπάκτου:
Μενιδίου:
Μεσολογγίου:

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ 
Κρεμαστών:
Μουρστιάνου:
Τρύφου:

26313.64.148
26310.22.222
26410.22.766
26310.27.220
26310.23.117
26410.22.420
26410.23.163
26310.22.655
26310.22.623
26310.57.100
26410.57.333
26310.22.400
26410.24.49526410.57.371
26410.22.538
26410.22.490
210.51.29.293
210.51.33.500
26310.22.371
26340.27.224
2610.421.205
2310.595.424
2410.234.210
22310.22.802
26320.22.227
26440.23.920
26420.22.225
26340.31.500
26430.22.500
26460.41.133

26420.22.340
26460.41.052
26340.27.909
26810.88.616
26310.51.211

26470.81.810
26410.58.441
26460.61.202

Μετακινήσεις με ΙΧΟδικώς:
Η πρόσβαση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την Αιτωλοακαρνανία, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές.Αυτοκινητόδρομοι:

Οδική Βοήθεια:

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές από το Μεσολόγγι:
Αγρίνιο: 37 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Αθήνα: 244 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το Μεσολόγγι στην Αθήνα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Θεσσαλονίκη: 424 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το Μεσολόγγι στη Θεσσαλονίκη. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Πάτρα: 49 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το Μεσολόγγι στην Πάτρα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Ιωάννινα: 181 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το Μεσολόγγι στα Ιωάννινα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Πρέβεζα: 123 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το Μεσολόγγι στην Πρέβεζα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Διαδρομές) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.


Μετακινήσεις με υπεραστικά λεωφορεία ΚΤΕΛΛεωφορεία:
Υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο  εξυπηρετούν με τακτικά δρομολόγια τη σύνδεση των κυριώτερων και μεγαλύτερων πόλεων του νομού, με την Αθήνα και τις πρωτεύουσες άλλων νομών.
Ακόμη υπάρχει τακτική σύνδεση των περιοχών, χωριών και οικισμών του νομού.

Η περιοχή Αγρινίου διαθέτει καλό οδικό δίκτυο μέσω του οποίου εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά όλα τα χωριά και οι οικισμοί.
Στην πόλη του Αγρινίου δρομολόγια εκτελεί το αστικό ΚΤΕΛ τηλ. 26410.57.851.

Πρακτορεία ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας:

Αγρίνιο:
Αθήνα:
Μεσολόγγι:
Ναύπακτος:
Πάτρα:
Θεσσαλονίκη:
Λάρισα:
Λαμία:
Αιτωλικό:
Θέρμο:
Αμφιλοχία:
Αντίρριο:
Βόνιτσα:
Αστακός:
26410.57.371, 26410.22.538, 26410.22.490 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο
210.51.29.293, 210.51.33.500 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στο σταθμό Αθηνών
26310.22.371 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι
26340.27.224
2610.421.205
2310.595.424
2410.234.210
22310.22.802
26320.22.227
26440.23.920
26420.22.225
26340.31.500
26430.22.500
26460.41.133

Μετακινήσεις με ferry boatΜε ferryboat:
Υπάρχει ακτοπλοίκή σύνδεση από τον Αστακό Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο λιμάνι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας  με Ιθάκη και Κεφαλλονιά.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Λιμεναρχεία:

Αμφιλοχίας:
Αστακού:
Ναυπάκτου:
Μενιδίου:
Μεσολογγίου:
26420.22.340
26460.41.052
26340.27.909
26810.88.616
26310.51.211

Μετακινήσεις με μικρά πλοία, πλοιάρια και καϊκιαΜε μικρά πλοία, πλοιάρια:
Υπάρχει σύνδεση με το νησάκι Κάλαμος με καΐκια που εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο λιμάνι Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας σε μία σύντομη διαδρομή.
Από τον Κάλαμο έχετε τη δυνατότητα να κάνετε εκδρομές και περιηγήσεις με ταχύπλοο θαλάσιο ταξί που θα βρείτε στο νησί. Ενδεικτικά πραγματοποιεί τις διαδρομές Μύτικα – Κάλαμο, Κάλαμο – Καστό και αντίστροφα, σε 7 λεπτά τη διαδρομή.


Με αεροπλάνο:
Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας εξυπηρετείται αεροπορικά από το αεροδρόμιο Ακτίου που εκτός των προγραμματισμένων πτήσεων εκτελούνται και πτήσεις charters τους μήνες της τουριστικής αιχμής.
Αεροδρόμιο Ακτίου: Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο αεροδρόμιο Ακτίου  τηλ.: 26820.26.113

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τηλ.: 210.35.30.000
Olympic Airlines τηλ.: 26820.22.355
Aegean Airlines
Sky Express τηλ.: 801.11.28.28.88 Πτήσεις από και προς Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Σητεία

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Αιτωλοακαρνανία, την πόλη του Αγρινίου, το Μεσολόγγι και τις άλλες περιοχές του νομού, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στo Αγρίνιο, το Μεσολόγγι καθώς και στις άλλες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες, βίλλες, κατοικίες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.

Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στην Αιτωλοακαρνανία θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, διαθέτει δεκάδες χώρους εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.


 

s o u r c e 
Advertisements

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: