«ΤΑ ΓΑΛΗΝΙΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»

«ΤΑ ΓΑΛΗΝΙΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»
Του Παύλου Παναγιωτόπουλου

Το 2015 από τον εκδοτικό οίκο Rizzoli του Μιλάνου εξεδόθη το βιβλίο «Il sangue di Lepanto» της Ιταλίδας ιστορικού Maria Grazia Siliato.
Το βιβλίο, μεταφρασμένο στα ελληνικά με τον τίτλο – που επέλεξε η συγγραφεύς – «Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου» εξεδόθη τον Οκτώβριο του ’18, από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κύπρου, στη Λευκωσία, σε μετάφραση της καθηγήτριας Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου Ειρήνης Παπαδάκη. Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου αυτού έγινε στη Ναύπακτο την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στο βιβλιοπωλείο Adagio II της πόλης μας, από τον επίτιμο πρόξενο της Κύπρου στο Μιλάνο, Ιωάννη Τζήρο.
Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου στη Λευκωσία.

Η ιστορικός και αρχαιολόγος Maria Grazia Siliato γεννήθηκε στην Γένοβα το 1926 και πέθανε τον Μάρτιο του 2018. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην έρευνα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μεσογείου, ιδιαίτερα της Κύπρου.
Το βιβλίο είναι η λογοτεχνική εξιστόρηση της οθωμανικής κατάληψης της Κύπρου, της δραματικής πολιορκίας της Αμμοχώστου και της νίκης της Καθολικής Χριστιανοσύνης στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Παραθέτει γεγονότα πολύ λίγο γνωστά, αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών της σε αρχεία, σε βιβλιοθήκες, σε μουσεία, σε μέγαρα αρχόντων στη Βενετία, το Βατικανό, τη Νάπολη, την Ισπανία, την Κωνσταντινούπολη, όπου εντόπισε πολύτιμο ανέκδοτο υλικό. Δίνει τον λόγο στις θαμμένες αυτές μαρτυρίες που ενοχλούν, αλλά δίνουν δικαιοσύνη, μετά από αιώνες λογοκριμένων προσεγγίσεων. Διαβάζοντας ο αναγνώστης βεβαιώνεται ότι τίποτα από τα γραφόμενα στις 486 σελίδες του βιβλίου δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης αφιερώνεται στα προ της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου κρίσιμα γεγονότα και ιδιαίτερα στην μακροχρόνια πολιορκία της Αμμοχώστου που «θυσιάστηκε» εν επιγνώσει, για να πραγματοποιηθεί η νίκη της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Άλλωστε «Recordeve de Famagusta» – «Να θυμηθούμε την Αμμόχωστο» ήταν η κραυγή εκδίκησης που έδωσε το έναυσμα για τη νίκη.
Η αφήγηση με τη βοήθεια και της εξαιρετικής μετάφρασης της Ειρήνης Παπαδάκη, είναι ιστορικά ακριβής, συγκινητική, αντικειμενική, με γλώσσα ρέουσα για το ευρύ κοινό.
«Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου» είναι αφιερωμένο στο αγαπημένο νησί της συγγραφέως, την Κύπρο και την ιστορική Αμμόχωστο, μόνη ευρωπαϊκή πόλη που είναι ακόμα υπό αλγεινή στρατιωτική κατοχή.
Το βιβλίο της Maria Grazia Siliato αποτελεί προσφορά στη φτωχή ελληνική ιστορική βιβλιογραφία πάνω στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ασφαλώς θα διαβαστεί και θα βρει τη θέση του στη βιβλιοθήκη των συμπολιτών που ενδιαφέρονται για το ιστορικό γεγονός, τους πρωταγωνιστές, τον γεωπολιτικό περίγυρο και τις επιπτώσεις.


Advertisements

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s