Ποιος Κοτζιάς; Μόνο η εξουσία μετράει για τον Τσίπρα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με το deal για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα που εμπνεύστηκαν και θέλουν να επικυρώσουν με τα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Κοτζιάς συμφωνούσε με τον Τσίπρα στην στρατηγική και την τακτική προκειμένου να υλοποιήσουν μέχρι τέλους τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Καμμένος διαφωνούσε και είχε προαναγγείλλει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν (και αν) έρθει για ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς.

Ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με το deal για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα που εμπνεύστηκαν και θέλουν να επικυρώσουν με τα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Κοτζιάς συμφωνούσε με τον Τσίπρα στην στρατηγική και την τακτική προκειμένου να υλοποιήσουν μέχρι τέλους τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Καμμένος διαφωνούσε και είχε προαναγγείλλει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν (και αν) έρθει για ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς.

Στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Καμμένος πρόσφερε στους Αμερικανούς στρατιωτικές βάσεις σε όποιο σημείο της επικράτειας επιθυμούν. Με προφανή σκοπό να γίνει αρεστός. Και για να φροντίσει την επανεκλογή του, που με βάση τα γκάλοπ φαίνεται πως δεν επιτυγχάνεται, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε πως ενημέρωσε τους Αμερικανούς για την εναλλακτική πρότασή του ώστε να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αρκεί να μην ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά τον σάλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Καμμένος διευκρίνισε ότι δεν προσέφερε βάσεις αλλά στρατιωτικές διευκολύνσεις στους Αμερικανούς. Και αναδιπλώθηκε για το plan B που είπε ότι ανέπτυξε στους Αμερικανούς ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ο Τσίπρας το γνώριζε αλλά δεν συμφωνεί.

Με όλα αυτά ο Κοτζιάς εξαγριώθηκε. Από το Λουξεμβούργο έστειλε μήνυμα στον Καμμένο ότι «δεν υπάρχει λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού». Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Κοτζιάς είχε αποδείξει ότι δεν δέχεται συμβουλές στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν δικό του δημιούργημα, που ήθελε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά στο μέλλον ακόμη και σαν πρωθυπουργός κι αυτό ο Κοτζιάς δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να του το στερήσει.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, ο Νίκος Κοτζιάς περίμενε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα τον στηρίξουν. Και γι’ αυτό ξεκίνησε κόντρα με τον Πάνο Καμμένο. Αντί για συμπαράσταση όμως, τους είδε να κλείνουν τα αυτιά τους όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για αδιαφανή χρήση των μυστικών κονδυλίων. Σε εκείνο το χρονικό σημείο,το απόγευμα της Τρίτης, ο Κοτζιάς μάλλον κατάλαβε ότι στο μπρα ντε φερ με τον Καμμένο, ο Τσίπρας επιλέγει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Κι έτσι φτάσαμε στο πρωινό της Τετάρτης με τον Κοτζιά να στέλνει τελεσίγραφο στον Τσίπρα: «Δεν μπορείς να ευθυγραμμίζεσαι με τον Καμμένο που καταγγέλλει τη συμφωνία των Πρεσπών.Ή θα στηρίξεις εμένα,που εμπνεύστηκα τη συμφωνία με τα Σκόπια ή θα κατεβω από το κυβερνητικό τρένο».

Η απάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τζανακόπουλο που δήλωσε ότι όποιος δυσφορεί στη διαδρομή τότε μπορεί να κατεβεί από το κυβερνητικό τρένο.

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ήδη εκτός κυβέρνησης. Εκτός κι αν ήταν διατεθειμένος να παραμείνει ταπεινωμένος. Διότι απλούστατα, όπως λέει και το τραγούδι, έρχεται η στιγμή που αποφασίζεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Και ο Τσίπρας έφτυσε αυτόν με τον οποίο συμφωνούσε για τη Βόρεια Μακεδονία, για χάρη του Πάνου Καμμένου που του προσφέρει την ευκαιρία να παραμείνει πρωθυπουργός. Τόσο απλά.

Για άλλη μια φορά, τα γεγονότα ήρθαν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς επιβεβαιώνοντας παράλληλα την άποψη όσων διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλώς καρεκλοθήρες.

Θες να το πεις καιροσκοπισμό, θες να το πεις αμοραλισμό; Μικρή σημασία έχει. Ο Τσίπρας στήριξε τον Καμμένο που του είχε δημιουργήσει πρόβλημα παρά τον Κοτζιά με τον οποίο είχαν χαράξει κοινή στρατηγική.

Η παραίτηση Κοτζιά είναι πλήγμα για τον Τσίπρα. Όχι μόνο διότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι ο πρώτος που τα βρόντηξε πραγματικά.
Αλλά κυρίως διότι αποκάλυψε σε όλους ότι για τον Αλέξη Τσίπρα μετράει μόνο η εξουσία.
Ακόμη κι αν ο Νίκος Κοτζιάς κέρδισε τον σεβασμό κάποιων επειδή έμεινε σταθερός στις αρχές του, επειδή δεν έβαλε την ουρά κάτω απ’τα σκέλια και προτίμησε να παραιτηθεί και να απωλέσει τα προνόμια της εξουσίας, αυτό δεν διαγράφει το γεγονός ότι ο άνθρωπος που τα προηγούμενα τριάμιση χρόνια ήταν επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φέρεται αλαζονικά, δεν έχει εκλεγεί ποτέ στη ζωή του και λειτουργεί εκδικητικά απέναντι σε όσους διαφωνεί και συγκρούεται.

Τι θα κάνει τώρα ο Κοτζιάς; Θα βγάλει στη φόρα τα άπλυτα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπονομεύσει τον πρωθυπουργό ή θα αποσυρθεί περιμένοντας τη νομοτελειακή φθορά μιας κυβέρνησης που ξέχασε τις διακηρύξεις περί πολιτικής αρχών ενώ θα σχεδιάζει την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή; Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.


Μάκης Πολλάτος
Advertisements

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

6 σκέψεις σχετικά με το “Ποιος Κοτζιάς; Μόνο η εξουσία μετράει για τον Τσίπρα

 1. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ,ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ,ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ,ΝΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ,ΩΣΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ..ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ.

  Μου αρέσει!

 2. «Το πρώτο μάθημα της πολιτικής είναι να μάθεις να μετράς» έλεγε ένας μεγάλος αμερικανός πολιτικός, ο Λίντον Τζόνσον. Να ξεκινήσουμε λοιπόν μετρώντας. Πρώτον, η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος προκύπτει από το ποσοστό του πρώτου κόμματος – ό,τι κι αν πάρει το δεύτερο κόμμα… Με άλλα λόγια, μια ΝΔ με 38% θα βγάλει ακριβώς τους ίδιους βουλευτές (155-160) είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 17% είτε 37%. Δεύτερον, ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή προσδιορίζει τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Με πέντε κόμματα, ας πούμε, στη Βουλή, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα έχουν ευρεία προεδρική και αναθεωρητική πλειοψηφία. Με έξι ή επτά κόμματα, το παιχνίδι λίγο μπερδεύεται. Τρίτον, το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ενισχύει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων που θα μπουν. Παράδειγμα. Η ΝΔ με 38% και 15% εκτός Βουλής βγάζει πάνω από 160 βουλευτές. Το ΚΙΝΑΛ με 8% στις ίδιες συνθήκες θα βγάλει 26-27 βουλευτές. Με άλλα λόγια, όσο λιγότεροι μπουν στη Βουλή και όσο περισσότεροι μείνουν εκτός Βουλής ενισχύουν τη σταθερότητα του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού. Μετρήσαμε; Μετρήσαμε.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Μετρήσαμε; Μετρήσαμε. Πάμε στις ημερομηνίες. Η κυβέρνηση δουλεύει με ένα σενάριο εκλογών στις 19 Μαΐου – ενδεχομένως μαζί με τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών. Την επόμενη Κυριακή, 26 Μαΐου, θα έχουμε τις ευρωεκλογές. Για να γίνουν εκλογές στις 19 Μαΐου, θα πρέπει η Βουλή να διαλυθεί πριν από την Κυριακή των Βαΐων – του χρόνου θα είναι στις 21 Απριλίου… Επίσης η κυβέρνηση θέλει να έχει κυρώσει έως τότε τη συμφωνία με τα Σκόπια. Διαφορετικά θα πάει στις εκλογές με το Σκοπιανό ανοιχτό και θα μετατραπούν οι εκλογές σε δημοψήφισμα. Το βασικό πρόσωπο για να το πετύχει αυτό είναι ο Καμμένος – και αυτό εξηγεί (μεταξύ άλλων) την ομηρεία του Τσίπρα… Αν ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πριν από την κύρωση, δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία. Αρα η κυβέρνηση θα πέσει ή θα γίνει ρόμπα και δεν θα κυρωθεί η συμφωνία. Αν ο Καμμένος εκφράσει τη διαφωνία του, καταψηφίσει τη συμφωνία αλλά δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, τότε θα υπάρχει και κυβέρνηση και πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει ρόμπα ο Καμμένος. Το βέβαιο είναι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε ένα διαρκές αδιέξοδο. Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ακόμη λοιπόν και αν φτάσει με κάποιον μαγικό τρόπο στις 19 Μαΐου, θα βρίσκεται σε κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή. Ποια περιθώρια ανόρθωσης έχει; Πρακτικά κανένα. Αν σώσει τις συντάξεις, δεν θα της περισσέψει τίποτα άλλο να μοιράσει. Αν δεν τις σώσει, θα περισσέψει κανένα δισ., αλλά τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του. Μοιάζει με τον απόλυτο εγκλωβισμό. Ο Πρωθυπουργός ψάχνει θεωρητικά ένα ευνοϊκό «παράθυρο» για να πάει ξαφνικά σε εκλογές, αλλά τα παράθυρα είναι όλο και πιο θεόκλειστα. Την ίδια στιγμή ξέρει πως, αν πάει σε εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα θα τον θέσει εκτός παιχνιδιού και για πολύ. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκαρφιστεί για να σώσει την παρτίδα, αλλά δεν βλέπω πολλά περιθώρια. Η μόνη προοπτική που μένει είναι να κάνει τη χώρα Αμέρικαν μπαρ. Δεν νομίζω ότι θα διστάσει ή ότι θα εμποδιστεί. Αλλά ούτε νομίζω ότι θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα. Ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να αλλάξει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να αλλάξει το κόστος του αποτελέσματος για τον ίδιο. Ούτως ή άλλως (όπως μετρήσαμε ήδη) καμία σημασία για την έκβαση των εκλογών και την πολιτική σταθερότητα δεν έχει το ποσοστό του δεύτερου κόμματος. Ποιος θυμάται σήμερα τι πήρε η ΝΔ το 2015; Και είχε πάρει σχεδόν 28%!

  Μου αρέσει!

 4. Οι δημοσκόποι πλέον συγκλίνουν στις προβλέψεις τους για το αποτέλεσμα των αμέσως προσεχών εθνικών εκλογών. Αυτό θα είναι, (για τα κόμματα τα οποία θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή): Νέα Δημοκρατία 36 % – 38 %, Σύριζα 20 % – 22 %, Χρυσή Αυγή 10 % – 11%, Κίνημα Αλλαγής 6 % – 7 % και ΚΚΕ 6 % – 7 %. Συμπερασματικά: Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές αυτοδύναμη και θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 2020, συνεργαζόμενη είτε με το Κίνημα Αλλαγής είτε με τη Χρυσή Αυγή.

  Μου αρέσει!

 5. Απέραντη περιφρόνηση και βαθύτατη αηδία, αισθάνομαι για οτιδήποτε αριστερό και για οποιονδήποτε αριστερό. Για τον αχρείο ψεύτη και άθλιο απατεώνα τσίπρα, τα αισθήματα αυτά είναι υψωμένα εις τη νιοστή δύναμη

  Αρέσει σε 1 άτομο

 6. Ο Καμμένος και οι καμένοι
  ===================================

  17/10/2018,
  _____________________________________________________
  Ιδού τα αποτέλεσματα που προκάλεσε, εσωτερικώς αλλά και εξωτερικώς, ο οίστρος μιας σχεδόν καθολικής, άντε πλειοψηφικής, υποταγής προς τους Αμερικανούς. Ο οίστρος του Πάνου Καμμένου που περίπου, ως άλλος Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Τότε που είχε πει στον στρατηγό Τζον Βαν Φλιτ «στρατηγέ μου ο στρατός σας»
  Αποτελέσματα διατυπωμένα στα Media αλλά και στα Social Media. Οι ΣΥΡΙΖαίοι εναντίον Καμμένου. Οι Νεοδημοκράτες να τρίβουν τα χέρια τους και να μην κρύβουν τη χαρά τους. Τα πρωινάδικα αλλά και όλα τα τηλεοπτικά, βραδινά,Talk Shows να ορμούν όπως οι καρχαρίες που οσμίζονται κόκκινο αίμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην εκείνων που δεν βγαίνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να λαχταρούν εκλογές εδώ και τώρα. Και η κυβέρνηση σε κατατονική κατάσταση ολοκληρωτικής παραλυσίας!

  Πάνω απ όλα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και οι λεγόμενοι επενδυτές, ολόκληρος ο ντουνιάς, για μια ακόμα φορά, να μας εκλαμβάνει ως σούργελο. Μωρέ τι είναι τούτοι εκεί στο Ελλάντα; Κανονικοί άνθρωποι; Πολιτικοί; Ελεύθεροι; Αυτόνομοι; Μπα η ιδέα σου είναι. Ψωροκώστιανα ήταν, Σωρρακώσταινα έγινε

  Σημείο πρώτο, Προτεκτοράτο ήταν, προτεκτοράτο είναι. Προτεκτοράτο θα είναι!

  Σημείο δεύτερο. Και καλώς που είναι προτεκτοράτο. Φαντάσου δηλαδή να μην ήταν. Φαντάσου να ήμασταν αληθινά ελεύθεροι και πραγματικά αυτόνομοι. Εδώ και χρόνια θα μας είχαν σβήσει από το χάρτη

  Σημείο τρίτο. Δύο στους τρεις, με τα χίλια υπέρ προστασίας, Αμερικής, βάσεων και προτεκτοράτου. Χίλιες φορές υπό προστασία και κηδεμονία παρά μόνοι στο πέλαγο και με σαραβαλιασμένη βάρκα στην φουρτούνα!

  Σημείο τέταρτο. Αυτή η σχεδόν, γενική παραδοχή και υποταγή, αποκαλύπτει το μέγεθος, το εύρος και το βάθος μιας ακόμα πιο βαριάς, πιο ασήκωτης παραδοχής

  Σημείο πέμπτο. Πως δηλαδή έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι. Γιατί; Η απάντηση, η λαική και καθημερινή είναι αποστομωτική. Επειδή πάντα η Ελλάδα με ασήμαντη οικονομία, με απροσμέτρητη διαπλοκή, με άφθονη απάτη και με ξεχαρβαλωμένη τη δημόσια μηχανή

  Σημείο έκτο. Αυτή η γενικευμένη παραδοχή είναι το εφαλτήριο κάθε υποταγής. Η υποταγή είναι ο εφαλτήριο της εξάρτησης. Και η εξάρτηση είναι το εφαλτήριο κάθε μορφής προτεκτοράτου και μπανανίας

  Φαύλος κύκλος. Ο μέσος Ελληνας είναι πεπεισμένος πως πάντα το πολιτικό προσωπικό θα κολυμπάει στην διαπλοκή. Πως πάντα η διχόνοια θα μας ακολουθεί. Πάντα θα κυριαρχούν οι μικρές η οι μεγάλες εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις. Πάντα θα βρίσκεται σε ατιμωρησία και ασυλία η φοροκλοπή. Πάντα το πολιτικό προσωπικό θα εξαγγέλει και θα υπόσχεται ψέματα και παραμύθια. Πάντα η προηγούμενη κυβέρνηση θα παραδίδει στην επόμενη στάχτες και αποκαίδια. Πάντα θα ψηφίζουμε αρνητικά. Πάντα θα συρρικνώνεται η παραγωγή. Πάντα θα πρωταγωνιστούν οι μεσάζοντες. Πάντα οι απατεώνες και τα λαμόγια θα την βγάζουν καθαρή. Πάντα η Ελλάδα θα είναι ανίσχυρη, αδύναμη, καχεκτική και ετοιμόρροπη. Και πάντα οι Αμερικανοί θα «πουλάνε» προστασία

  Με τόση χαμηλή αυτοεκτίμηση. Με τέτοια αρνητική προδιάθεση. Με τόση απαισιοδοξία. Και με τόση προσφορά για προστασία. Μετά απ όλα αυτά πως είναι ποτέ δυνατόν η Ελλάδα να πορευτεί, να δημιουργήσει, να προκόψει και να αναγεννηθεί; Πως; Δυστυχώς να το παραδεχτούμε. Εκείνος πάντα Καμμένος. Εμείς διαρκώς καμένοι!
  _________________________________________________________________

  Δημήτρης Δανίκας

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s