ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Αργυρόκαστρο, 28 Δεκ. 1945. Η σύλληψη του Γρηγόρη Λαμποβιτιάδη

Ο Βορειοηπειρώτης Εθνομάρτυρας Γρηγόρης Λαμποβιτιάδης

 

Είναι ο δεύτερος εθνομάρτυς μετά το Βασίλη Σαχίνη. Γεννήθηκε στη Δούβιανη το 1908, γιος του Δημητρίου και της Γιαννούλας, το γένος Παπαμαίτσου από τη Δερβιτσιάνη. Περάτωσε τα γυμνασιακά μαθήματα στην Κέρκυρα και μετά σπούδασε στο οδοντιατρικό τμήμα της ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά το 1935 επέστρεψε στην πατρίδα του όπου εξάσκησε το επάγγελμα του οδοντιάτρου, αποκτώντας τη φήμη του ικανού και καλού γιατρού. Ευγενής, αθλητικός στο παράστημα, ομιλητικός, προσέλκυε με τον τρόπο του τον συνομιλητή και του ενέπνεε την εμπιστοσύνη.
Στο Αργυρόκαστρο από νωρίς ο Γρηγόριος προσχώρησε στον κύκλο του Βασίλη Σαχίνη, αναμειγνυόμενος ενεργώς στα εθνικά ζητήματα της ελληνικής μειονότητας.

Το 1939 παντρεύτηκε στο Αργυρόκαστρο τη δασκάλα από τη Γορίτσα Ανδρονίκη Θάνου. Ο ένδοξος πόλεμος του 1940 βρήκε το Γρηγόρη στο Αργυρόκαστρο όπου η απελευθέρωση της πόλης την 8η Δεκεμβρίου και η μεγάλη παρέλαση γέμισε την ψυχή του μεγάλου πατριώτη με εθνική υπερηφάνεια και αγαλλίαση. Μετά την αναχώρηση των Γερμανών και την επικράτηση των ανταρτών το ΚΚΑ ο Γρ. Λαμποβιτιάδης παρά τις υποδείξεις των φίλων να καταφύγει στα Ιωάννινα, αρνήθηκε διότι ήλπιζε ότι η ημέρα της απελευθέρωσης της Β. Ηπείρου δεν θα είναι μακριά. Οι παρτιζάνοι που κατέλαβαν την πόλη του Αργυροκάστρου, επιδόθηκαν στη σύλληψη και φυλάκιση όλων των αντιπάλων τους, αδιακρίτως θρησκεύματος και εθνικότητος και οι φυλακές του καλιά γέμισαν κρατούμενους. Το Δεκέμβριο του 1944 ο Γρηγόρης μετέφερε το ιατρείο του στο Αργυρόκαστρο για να συντονίσει τις ενέργειες για την απελευθέρωση της πατρίδας, αψηφώντας τους κινδύνους και μην υπολογίζοντας τους παρτιζάνους και τους αθλίους συμπατριώτες κομμουνιστές και τον προδότη δάσκαλο από τα Δολιανά Ιωαννίνων, του απαίσιας μνήμης Κυργιάννη – Γιάνναρη , οι οποίοι προσέφεραν τις προδοτικές υπηρεσίες στον αλβανικό κομμουνισμό.

Στα Ιωάννινα είχε συσταθεί λίγο πριν την απελευθέρωση επιτροπή βορειοηπειρωτών η οποία συνεργαζόταν με τις ελληνικές αρχές και προετοίμαζε το έδαφος για την απελευθέρωση της πατρίδας. Με την επιτροπή αυτή ο Γρηγόριος βρέθηκε σε μυστική συνεργασία, αντάλλαξε πληροφορίες, διατηρούσε συνδέσμους και ενίσχυε τους κρατούμενος στις φυλακές του Αργυροκάστρου, Κρούγιας, Βερατίου μέσω έμπιστων συνεργατών. Όταν το 1945 η κομμουνιστική Αλβανία αποφάσισε αν κηρύξει εκλογές για την εθνοσυνέλευση, η επιτροπή Ιωαννίνων υπέδειξε δια των συνδέσμων της, οι Βορειοηπειρώτες να απόσχουν των εκλογών και να διακηρύξουν ότι είναι Έλληνες και ότι περιμένουν την απόφαση του συνεδρίου της ειρήνης των Παρισίων που θα έκρινε για την τύχη τους. Η αλληλογραφία έγινε διαμέσου τη Β.Κ. από τη Γλίνα, η οποία κατά λάθος παρέδωσε το φάκελο στον αδερφό του παραλήπτη, τα παιδιά του οποίου ήταν στελέχη του κόμματος λαϊκής ασφάλειας Αργυροκάστρου. Αυτό έχει συνέπειες. Όλα τα στελέχη συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές του Αργυροκάστρου. Πρώτος που συνελήφθη ήταν ο γιατρός Γρηγόριος Λαμποβιτιάδης, που θεωρούταν αρχηγός του κλιμακίου Αργυροκάστρου.

Στις 28-12-1945, τον συνέλαβαν όργανα της λαϊκής ασφάλειας εκ των κομμουνιστών του Χασκόβου, Βανίστης και Δερβιτσιάνης. Τα μισερά αιμοβόρα υποκείμενα μπήκαν στο ιατρείου του για να τον συλλάβουν, αλλά δέχθηκαν σφοδρά επίθεση απ’ τον αθλητή και πυγμάχο Γρηγόρη, ο οποίος έσπασε τα δόντια και τα σαγόνια των τεράτων αυτών, τα οποία έντρομα και αιμόφυρτα έσπευσαν να ζητήσουν ενίσχυση από τη λαϊκή ασφάλεια για να τον συλλάβουν. Εβδομάδες ολόκληρες μέρα και νύχτα υποβάλλεται σε πολύωρες ανακρίσεις από τα τέρατα της ασφάλειας μέχρι την ημέρα της δίκης. Η δίκη του Γρ. Λαμποβιτιάδη διήρκησε πολλές μέρες διότι με το πρόσωπο αυτό δεν δικαζόταν μόνο ο γιατρός, αλλά ολόκληρος ο ελληνισμός της Β. Ηπείρου. Ο εισαγγελέας Γ. Κώτσιας απήγγειλε την εις θάνατον καταδίκη του Γρηγορίου. Μέχρι την ημέρα της εκτελέσεώς του ο ήρωας υπεβλήθη φριχτά βασανιστήρια. Υπεβάλλετο στο μαρτύριο της πείνας και της δίψας και τον έδερναν μέρα και νύχτα παραμορφώνοντας το ωραίο του πρόσωπο από τα γρονθοκοπήματα, του έσπασαν τα δόντια με το σφυρί, το σώμα του έγινε κατάμαυρο από τον ξυλοδαρμό και οι σάρκες του γέμισαν πληγές από τις κακώσεις και τα βασανιστήρια. Για να δικαιολογήσουν οι δήμιοι την εκτέλεσή του, ζήτησαν από τους υπεύθυνους τους πολιτικούς ινστρούκτορες των διαφόρων χωριών να συγκεντρώσουν υπογραφές όπου να ζητείται η εκτέλεση του Γρ. Λαμποβιτιάδη ως προδότη του απελευθερωτικού αγώνα του αλβανικού λαού. Ανακοινώθηκε τελικά πανηγυρικώς δια των χωνιών ότι ο προδότης της Αλβανίας γιατρός Γρ. Λαμποβιτιάδης θα εκτελεσθεί στο Τζαμαλή και καλούσαν όλους τους κατοίκους να παρευρεθούν εκεί. Και ήδη ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης όλο το μαινόμενο πλήθος. Η αγορά του Αργυροκάστρου γέμισε από τη μαύρη Τουρκιά. Αλητόπαιδα του βουνού, αποβράσματα της μισητής κοινωνίας του τουρκικού όχλου του Αργυροκάστρου. Ήρθαν οι δήμιοι από τα κελιά της λαϊκής ασφάλειας. Στη μέση ο μάρτυς ψύχραιμος και ακατάβλητος με το μέτωπο ψηλά, υπερήφανος ατενίζοντας περιφρονητικά το πλήθος το οποίο κραύγαζε: « γρήγορα το λυτάρι στον προδότη», στου Τζαμαλή τον Μάιο του 1946 εκτελέσθηκε ο μάρτυρας. Ο ήρωας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του διατηρεί την ψυχραιμία και όλο το μεγαλείο της ευγενούς ψυχής του. Και όταν επικεφαλής του αποσπάσματος τον ρώτησε για την τελευταία του επιθυμία, ο απτόητος Γρηγόριος, φώναξε στην ελληνική και αλβανική γλώσσα: «ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια τα οποία κάλυψε η ομοβροντία των δηλών και ποταπών τυράννων του. Η Δρόπολη και όλη η Β. Ήπειρος δεν θα λησμονήσουν ποτέ τον μάρτυρα τούτον της ελληνικής ιδέας. Ορθώς δε ο δήμος Ιωαννιτών ονόμασε μία οδό της πόλης: Οδός Γρηγορίου Λαμποβιτιάδου.

(Η περίληψη αυτή έχει αποσπαστεί από το βιβλίο του Νικόλαου Παπαδόπουλου « Η Δούβιανη της Βορείου Ηπείρου»).


www.neb.gr

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Αργυρόκαστρο, 28 Δεκ. 1945. Η σύλληψη του Γρηγόρη Λαμποβιτιάδη

 1. Νεκροταφείο για τους άταφους πεσόντες του Αλβανικού μετώπου
  =================================================================

  Η κυβέρνηση της Αλβανίας έκανε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις

  Η κυβέρνηση της Αλβανίας έκανε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας, για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη
  διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940-41. Η απόφαση, σύμφωνα με τις σημερινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Shqiptarja» και «SOT», ελήφθη από την αλβανική…
  κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου και αναρτήθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940–41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας». Η κυβέρνηση Ράμα, σχολιάζει η εφημερίδα «Shqiptarja» αποφάσισε να κάνει πρώτη ένα βήμα προς την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, λαμβάνοντας απόφαση για την ανέγερση νέων νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους όρους που έθετε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά. Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση της κυβέρνησης Ράμα στις 13 Δεκεμβρίου, μόλις χθες όμως εδόθη στη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται, συνεχίζει η εφημερίδα, οι συνομιλίες της Κρήτης δεν ήταν και τόσο άκαρπες, όπως ελέχθη αρχικά. Η συνάντηση της Κρήτης προφανώς παρήγαγε μια Συμφωνία, και η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης της 13ης Δεκεμβρίου ήταν η εφαρμογή μόνο του πρώτου σημείου της. Στη συνάντηση της Κορυτσάς της 20ης Ιανουαρίου, η αλβανική πλευρά, έχοντας αυτή την κυβερνητική απόφαση, σχολιάζει η εφημερίδα, πηγαίνει με καλή πολιτική βούληση. Στην Αλβανία, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών, στην Κλεισούρα Πρεμετής και στο χωριό Βουλιαράτες Δερόπολης Αργυροκάστρου. Για τα νεκροταφεία αυτά υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μπερίσα των ετών 2010 και 2012. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ράμα, συνεχίζει το ρεπορτάζ, δεν προσδιορίζει πόσα νεκροταφεία θα ανεγερθούν καθώς και τις τοποθεσίες ανέγερσης. Η απόφαση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιορίζει τον αριθμό των νεκροταφείων, ούτε και προσδιορίζει τις τοποθεσίες τους. Η φράση μάλιστα στο τέλος της Απόφασης, όπου γίνεται λόγος στον πληθυντικό για Περιφέρειες, υπονοεί ότι θα υπάρχουν μερικά νεκροταφεία, σε μερικές Περιφέρειες.

  ___________________________________________________________________________________
  ΠΗΓΗ: http://epirusgate.blogspot.gr

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s