Φτέρη Αιγιαλείας, 17 Δεκεμβρίου 1943 ~ Το δεύτερο Ολοκαύτωμα

Μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το 749 Σύνταγμα Πεζικού, με επικεφαλής τον Χανς Εμπερσμπέργκερ, φτάνει στη Φτέρη, που είχε πυρποληθεί κατά ένα μέρος από τους Ιταλούς το 1942, το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 1943.

Το χωριό ήταν έρημο (εγκαταλείφθηκε από τους αντάρτες στις αρχές Δεκεμβρίου). Οι Γερμανοί έκαψαν όσα σπίτια είχαν απομείνει από την προηγούμενη πυρπόληση και τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του χωριού μάς πληροφορεί σχετικά: «Πυρπόλησις υπό των Γερμανών στις 17-12-1943».
Οι Γερμανοί παρέμειναν στη Φτέρη σχεδόν τρεις ώρες και αργότερα κατευθύνθηκαν στο Πυργάκι. Στην αναφορά του προς τη Γερμανική Διοίκηση, ο Χανς Εμπερσμπέργκερ ανέφερε πως«το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς».

 

Το 1943 έγινε η μάχη στο Πυργάκι εναντίον των Ιταλών, όπου είχαν συμμετάσχει και Φτεραίοι. Εν συνεχεία οι Ιταλοί με ένα τάγμα εγκαταστάθηκαν στη Φτέρη, έμειναν τέσσερις ημέρες και συνέλαβαν τους: Θ. Αντωνιάδη και Γ. Πανουτσόπουλο και τους εκτέλεσαν στο προσκυνητάρι Πετσάκων, όπου στη θέση αυτή υπάρχει ένα μικρό απέριττο μνημείο. Οι Ιταλοί έκαψαν ένα τμήμα της Φτέρης και ολοκλήρωσαν την καταστροφή οι Γερμανοί, μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, την 17η Δεκεμβρίου 1943. Έκαψαν και την κεντρική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο ναό αυτό υπήρχαν πριν από την καταστροφή προπολεμικά δυο παλιές εικόνες αξίας, του Χριστού και της Παναγίας.


lamprakides

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s