«ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ» : 17 Οκτωβρίου 1941 – Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια

Κατά τ’ άλλα, τους χρωστάμε κι από πάνω….!!!  ας όψονται οι προδότες που μας κυβέρνησαν & μας κυβερνούν ακόμα!

Το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ξημερώματα της 17 Οκτωβρίου 1941, δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών υπό τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ (Wendler) και Σράινερ Σράινερ ξεκίνησαν από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης για τα Κερδύλια έχοντας μαζί τους κρατούμενους Κερδυλιώτες.
Φτάνοντας κοντά στα χωριά άφησαν τα αυτοκίνητα, άρχισαν να ανεβαίνουν από τρία σημεία και περικύκλωσαν τα Άνω Κερδύλια από την θέση Στρόβολο και τα Κάτω Κερδύλια από την θέση Λειβάδια.
Η χρονική στιγμή εκδήλωσης της επιχείρησης και το γεγονός ότι άφησαν τα αυτοκίνητα μακριά από τα χωριά δείχνει οι Γερμανοί στρατιώτες ήθελαν να αιφνιδιάσουν τους κατοίκους. Και πραγματικά σχεδόν το σύνολο των κατοίκων των δύο χωριών συνελήφθη. Κανείς δεν προσπάθησε να αποδράσει επειδή οι κάτοικοι, καθώς δεν υπήρχε ανάλογο προηγούμενο, δεν πήραν στα σοβαρά τις γερμανικές απειλές.

Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συγκέντρωσαν τους αρρένες κατοίκους μεταξύ 16 και 60 χρόνων στις θέσεις Αλώνια και Κούτρες.

 Οι γυναίκες και τα παιδιά αρχικά συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και στη συνέχεια, αφού είχαν απομακρυνθεί οι άντρες, τους επετράπηκε να πάρουν μαζί τους όσα πράγματα μπορούσαν και να φύγουν προς το Καστρί  και την Ευκαρπία ενώ κλείδωσαν σε κοινοτικό κατάστημα 23 υπερήλικες, οι οποίοι αργότερα κινδύνεψαν από την πυρπόληση του χωριού.

Στις 09.00 το πρωί δόθηκε το σήμα με μια φωτοβολίδα, και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να εκτελούν άρρενες κατοίκους  ηλικίας από 16 μέχρι 60 ετών.  Από την εκτέλεση εξαιρέθηκαν στο Άνω Κερδύλιο δεκαεπτά άτομα άνω των εξήντα ετών, μεταξύ των οποίων ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο δασοφύλακας και στο Κάτω Κερδύλιο δέκα γέροντες. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος των εκτελέσεων για την ταφή των νεκρών.

Τα κτίρια των χωριών κάηκαν εκτός από τις εκκλησίες και μετά την καταστροφή, οι κάτοικοι κατέφυγαν στα χωριά Καστρί και Ευκαρπία.

Ο αριθμός των θυμάτων 

 Σύμφωνα με τις μεταπολεμικές λίστες εκτελεσθέντων ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 214 άτομα. Οι εκθέσεις των τότε αστυνομικών αρχών και της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας έκαναν λόγω για 211-212 εκτελεσθέντες ενώ οι γερμανικές αρχές κατοχής για 207.

  Στην έκθεση που συνέταξε μεταπολεμικά το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου αναφέρεται ότι οι νεκροί ήταν 222.

 Τέλος ο Γιάννης Παπασυμεών στο βιβλίο του για την καταστροφή των Κερδυλίων δημοσιεύει κατάσταση 230 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ετεροδημότες, που συντάχθηκε μεταπολεμικά από την κοινότητα των Νέων Κερδυλίων.
Μετά την καταστροφή  

Η επίσημη ανακοίνωση από την γερμανική διοίκηση της Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1941, αναφέρει: 

 «Εις τα βουνά δυτικώς του Στρυμόνος δρα από εβδομάδων μία κομμουνιστική συμμορία απαρτιζόμενη από κατοίκους των πέριξ χωρίων και επιδιδόμενη εις την ληστείαν των πλουσίων χωρικών της περιοχής όπως προσποριστεί χρηματικά μέσα, τη σύλληψιν Ελλήνων αστυνομικών προς αφαίρεση των όπλων των και δι’ αυτών τον φόνον Γερμανών στρατιωτών… Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου εδολοφονήθησαν εις θέσιν Λαχανά 2 Γερμανοί στρατιώται και προ ημερών εγένετο απόπειρα εναντίον του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα το φόνο δύο Γερμανών ναυτών και τον βαρύ τραυματισμόν ενός άλλου εις Καλόκαστρον. Εν συνεχεία διά των παρά του γερμανικού στρατού ληφθέντων μέτρων κατεστράφησαν παρ’ αυτού τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια, οι κάτοικοι των οποίων αποδεδειγμένως ανήκον εις την εν λόγω συμμορία τροφοδοτούντες και υποστηρίζοντες ταύτην παντοιοτρόπως»..

 Τα χωριά δεν ξανακατοικήθηκαν και οι εναπομείναντες κάτοικοι έκτισαν αργότερα το 1955 τον σύγχρονο οικισμό των  Νέων Κερδυλίων. 

 Η σφαγή των Κερδυλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998 με το Προεδρικό Διάταγμα 393/7-12-1998  και η κοινότητα Νέων Κερδυλίων ως μαρτυρική.

 Το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σφαγή των Κερδυλίων αποτέλεσε, όπως και οι υπόλοιπες θηριωδίες κατά την κατοχή, αφορμή για να κατηγορηθούν από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις, οι αντάρτικες ομάδες, συχνά προσκείμενες στο κομμουνιστικό κόμμα, ότι κατά την δράση τους δεν προστάτεψαν τον άμαχο πληθυσμό και τον εξέθεσαν, με αποτέλεσμα να αποτελέσουν εύκολη λεία στα αντίποινα των κατακτητών, κάτι που δεν μπορεί να στηριχθεί απόλυτα στην ιστοριογραφία

  Ο επιτελάρχης του στρατηγού και δωσίλογου πρωθυπουργού Τσολάκογλου, επί Κατοχής και έμμισθος γενικός επιθεωρητής Νομαρχιών Μακεδονίας και ορισθείς ως γενικός διοικητής Μακεδονίας έναν μήνα πριν από την αποχώρηση των ναζί από την Ελλάδα, Αθανάσιος Χρυσοχόου[ , ως μάρτυρας σε μεταπολεμική δίκη το 1959, δηλώνει ότι ο λόγος της επέμβασης του γερμανικού στρατού, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτέλεση των κατοίκων ήταν, κατά τον ίδιο, η δράση κομμουνιστών ανταρτών.

 Η ψυχολογική φόρτωση από την μετεμφυλιακή αντιπαλότητα, στοίχειωνε την επιθυμία των κατοίκων για την αναγνώριση της θηριωδίας, μέχρι την αναγνώρισή της πολύ αργότερα το 2008.

Σήμερα στην περιοχή υπάρχει μνημείο με υψωμένο μεγάλο μαρμάρινο σταυρό που ανυψώθηκε το 1978 ενώ κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου τελούνται εκδηλώσεις μνήμης.


s o u r c e  

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ» : 17 Οκτωβρίου 1941 – Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλια

 1. Ο πόλεμος κατά του καταλανικού λαού και οι απίστευτες τερατολογίες του!
  ——————————————————————————————————-

  Του Γιώργου Μητραλιά
  ________________________________________________

  Αντικείμενο αυτού του κειμένου δεν είναι η ουσία και οι τελευταίες εξελίξεις του καταλανικού ζητήματος (με αυτές θα ασχοληθούμε σε μερικές μέρες), αλλά η αντάξια ενός Γκέμπελς -υπό εξέλιξη- διεθνής καμπάνια απίστευτων τερατολογιών και ψεμμάτων που έχει για στόχο τον καταλανικό λαό και την αυτοδιάθεσή του. Και ιδού ευθύς αμέσως ένα μικρό δείγμα αυτής της καμπάνιας που αντλούμε από την πιο καυτή επικαιρότητα των λίγων περασμένων ημερών…

  Πριν λοιπόν από 2-3 μέρες και επί δυο εικοσιτετράωρα, τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν συνεχώς και σε περίοπτη θέση εικόνες των άγριων συμπλοκών στο κέντρο της Βαρκελώνης που ακολούθησαν την συγκέντρωση των αντιπάλων της καταλανικής ανεξαρτησίας και υποστηρικτών της “ενότητας της Ισπανίας” με αφορμή την εθνική εορτή του Ισπανικου Κράτους στις 12 Οκτωβρίου.
  Όλα τα ΜΜΕ εξηγούσαν με μια φωνή ότι επρόκειτο για “συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών της καταλανικής ανεξαρτησίας” και τα περισσότερα από αυτά προχωρούσαν μάλιστα σε “αναλύσεις” και σχόλια περί του αβυσαλέου μίσους που χωρίζει τις δυο παρατάξεις.
  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μερικά δεν δίσταζαν να πάνε ακόμα πιο μακριά φτάνοντας να κάνουν λόγο ακόμα και για συγκρούσεις που είναι προανάκρουσμα του επερχόμενου εμφυλίου πολέμου!
  2017 10 13 02 Catalonia02Ευτυχώς για όλους μας και δυστυχώς για τα καλά μας ΜΜΕ, η πραγματικότητα δεν είχε την παραμικρή σχέση με όλα τα παραπάνω.
  Αντί για τη “σύγκρουση υποστηρικτών και αντιπάλων της καταλανικής ανεξαρτησίας” που δεν υπήρξε παρά μόνο στη φαντασία τους, είχαμε άγριες συμπλοκές και ανελέητο ξύλο μεταξύ νεοναζιστών οργανωμένων οπαδών ποδοσφαίρου (Ultras) που μετείχαν -και έδιναν τον τόνο- στη “μεγάλη συγκέντρωση” των αντιπάλων του “καταλανικού εξτρεμισμού”!
  Batalla campal de ultras en la terraza del café Zurich de Barcelona

  Και για όποιον αμφιβάλει για του λόγου μας το αληθές, ιδού μερικές πρόσθετες πληροφορίες που αντλούμε από τα ρεπορτάζ όλου -χωρίς εξαίρεση- του ισπανικού τύπου, που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι πολέμιος της καταλανικής αυτοδιάθεσης: Οι νεοναζιστές Ultras ανήκαν στους Yomus της Βαλένθια και σε εκείνους του Frente Atletico y Hooligans Valles της Sabadell. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την καταλανική αστυνομία, τους γνωστούς μας πια Mossos που η κυβέρνηση Ραχόι και σύσσωμα τα ΜΜΕ της Μαδρίτης καταγγέλουν ως “προδότες”, ενώ την ίδια ώρα η ηγεσία τους διώκεται για “εσχάτη προδοσία”!(1)
  Δίκαια όμως ο αναγνώστης θα αναρωτηθεί: Προς τι όλη αυτή η απίστευτη ψευτιά και τερατολογία των διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ; Η απάντηση είναι απλή: Επειδή αυτό απαιτούν οι ανάγκες του προπαγανδιστικού πολέμου ενάντια στην καταλανική ανεξαρτησία. Επειδή είναι χρήσιμο να προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή κάποιων “έκτακτων μέτρων” καθώς τέτοιου είδους εμφυλιοπολέμικές συγκρούσεις ναρκοθετούν -προφανώς- το νόμο και την τάξη. Επειδή οι Φαλαγγίτες και λοιποί νεοφασίστες, που δίνουν τον τόνο στις φιλοκυβερνητικές διαδηλωσεις, πρέπει πάσει θυσία να μεταμορφωθούν σε απλούς θιασώτες της “ισπανικής ενότητας”. Και φυσικά, επειδή είναι πάντα χρήσιμο να καλλιεργείται η αίσθηση ότι η αυτοδιάθεση του καταλανικού λαού οδηγεί αναγκαστικά σε τέτοιου είδους “παρατράγουδα” και “ανώμαλες καταστάσεις” που κανένας…λογικός άνθρωπος και καλός οικογενειάρχης δεν μπορεί “φυσικά” να ανεχθεί…
  2017 10 13 03 Catalonia03Ας μη νομιστεί όμως ότι ο προπαγανδιστικός πόλεμος που έχει εξαπολυθεί κατά του καταλανικού λαού και της ανεξαρτησίας του εξαντλείται στην παραπάνω εξωφρενική ιστορία μιντιακής τερατολογίας.
  Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα ισπανικά ΜΜΕ διαλαλούν καθημερινά με πυχιαίους τίτλους, και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ επαναλαμβάνουν, ότι η ανεξαρτησιακή διαδικασία καταλήγει σε “φάρσα” και “φιάσκο”, ότι ο πρωθυπουργός Κάρλες Πουτσντεμόντ είναι “γελοίος”, ότι τα περί ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεν είναι παρά “γελοιότητες”, κλπ. κλπ.
  Και επίσης, ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν είναι μόνο “γελοίοι” αλλά και τόσο πολύ “διχασμένοι” που η συμμαχία τους τινάζεται τώρα στον αέρα με αποτέλεσμα να επίκειται πια η οικτρή τους κατατρόπωση, κλπ,κλπ. Ο στόχος όλων αυτών είναι προφανής: Να γελοιοποιηθεί προκαταβολικά η υπόθεση της αυτοδιάθεσης των Καταλανών έτσι ώστε να αναδειχθεί ως “σοβαρή” και άξια λόγου μόνον η θέση περί νόμου και τάξης των αρχών της Μαδρίτης. Και φυσικά, να τρωθεί το ηθικό του αντιπάλου καλλιεργώντας την αίσθηση ότι η μάχη έχει ήδη κριθεί καθώς η καταλανική κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν υφίσταται πια και οι πιστοί της έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή.

  Όμως, αν δεν πρόκειται παρά για μια “γελοία” υπόθεση τότε γιατί η Μαδρίτη έχει επιλέξει να αντιδράσει τόσο “σοβαρά” προσφεύγοντας μάλιστα σε μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν απίστευτα καταστροφικές συνέπειες και για την ίδια; Και γιατί όλη αυτή η σπάνια διεθνής κινητοποίηση των σύγχρονων Μέτερνιχ και των υποτακτικών τους στο πλευρό των αρχόντων της Μαδρίτης;
  Φυσικά, μόνον αφελείς θα ανέμεναν απαντήσεις σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα από την κυβέρνηση της Μαδρίτης και τους ντόπιους και ξένους συμμάχους της. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και το μόνο που τους απασχολεί είναι να κερδίσουν αυτή τη μάχη πάσει θυσία και με κάθε μέσο, έστω και το πιο “ανορθόδοξο” και ηθικά καταδικαστέο. Εξάλλου, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στα ισπανικά ΜΜΕ αλλά ακόμα και στο ισπανικό Κοινοβούλιο γίνεται τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνή αναφορά στην εξής σημαδιακή φράση που ο -κάθε άλλο παρά φιλοκαταλανός- πρωθυπουργός της δημοκρατικής Ισπανίας (1936-1939) Μανουέλ Αθάνια μνημονεύει στα απομνημονεύματά του: “Ένας γνωστός μου βεβαιώνει ότι είναι νόμος της ιστορίας της Ισπανίας η ανάγκη να βομβαρδίζεται η Βαρκελώνη κάθε πενήντα χρόνια”!…
  Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτός ο “νόμος της ιστορίας της Ισπανίας” οδεύει προσεχώς προς την επιβεβαίωσή του. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι σε αντίθεσή με τους επιγόνους του Φράνκο και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, είναι -δυστυχώς- πολλοί οι αριστεροί που δεν κάνουν τη δική τους είτε στοιχιζόμενοι με το “νόμο και την τάξη” των Ραχόι και των Γιούνκερ, είτε αρνούμενοι το δικαιώμα στην αυτοδιάθεση των Καταλανών, είτε αναμασώντας άκριτα αρκετές από τις προπαγανδιστικές “αλήθειες” των εχθρών τους, που κατά σύμπτωση είναι και δικοί μας εχθροί και δήμιοι. Σε όλους αυτούς έχουμε να απευθύνουμε την εξης φιλική συμβουλή: Μην πιστεύετε και μην αναπαράγετε άκριτα ό,τι βλέπετε στην τηλεόραση και διαβάζετε στις εφημερίδες σχετικά με την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας. Αυτή έχει πολύ δρόμο μπροστά της και, έστω και αν είναι τραγικά μόνος επειδή εσείς του αρνείστε την υποστήριξή σας, ο καταλανικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Υπομονή και θα δείτε…Σημειώσεις
  _________________________________________________________________________________________
  1. Βλέπε π.χ. http://www.elperiodico.com/es/politica/20171012/batalla-campal-ultras-terraza-bar-zurich-12-octubre-6348905
  contra-xreos

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s