Σπάνιο ντοκουμέντο: Το χαμένο για 60 χρόνια φιλμ της καταστροφής της Σμύρνης- Γυρίστηκε στις 13-17 Σεπτεμβρίου 1922

Ένα μοναδικό φιλμ από την καταστροφή της Σμύρνης, γυρισμένο από τις 13 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 1922, παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Είναι εικόνες περίπου 10 λεπτών γυρισμένες σε φιλμ των 35 mm, από τον George Magarian, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή σε ηλικία 27 ετών, καθώς σπούδαζε στο Αμερικανικό Κολέγιο στο Ικόνιο και στη συνέχεια δίδαξε.

Το φιλμ έμεινε για 60 χρόνια καλά κρυμμένο στο σπίτι της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Το βρήκε τυχαία ο εγγονός τους, Robert Davidian, στις 5 Μαρτίου 2008 και το μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή, λίγο πριν καταστραφεί οριστικά και χαθεί ένα πολύτιμο ντοκουμέντο. Στη συνέχεια το επεξεργάστηκε με μια Ελληνίδα σκηνοθέτη, τη Μαρία Ηλιού και έδωσε την άδεια να υπάρχει στο Μουσείο Μπενάκη, όπου βρίσκεται ένα αντίγραφο από τα τέλη του 2011. Το συγκεκριμένο φιλμ παρουσιάζει ο ίδιος ο εγγονός του Magarian, με τις σημειώσεις που παραθέσαμε.


s o u r c e

About Click me

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ. ************************************************************ THIS WEBSITE IS INVITED TO RESIDENTS OF THE MUNICIPALITY OF NAFPAKTIA AND TO THOSE VISITORS.

Σχολιάστε υπεύθυνα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s